Az idei pészach főbb időpontjai a polgári időszámítás szerint

2023. Április 03. / 11:05


Az idei pészach főbb időpontjai a polgári időszámítás szerint

Alábbi összeállításunkban közöljük a héten beköszöntő első nagy zarándokünnep, a pészach fontosabb – a polgári időszámítás szerint megadott – időpontjait. A félünnepi imaidőket a lista nem tartalmazza, hiszen ezek zsinagógánként eltérőek, ezért ezekről kedves hittestvéreink érdeklődjenek a rabbiknál és a zsinagógai körzetek vezetőségénél. 

Pészach első napja ezen a héten szerdán, április 5-én este 7 órakor jön be, a kovászosok fogyasztása tehát aznap délelőtt 10 óra 36 percig még megengedett, a megmaradt (vagy el nem adott) kovászosokat  11 óra 41 percig el kell égetni. 

A pészach második napja április 6-án, csütörtökön este 8 óra 7 perckor köszönt be, egyben az ez ómerszámlálás kezdete is. Az ómer első napja tehát április 7-re, péntekre esik. (Az ómerszámlálás mind a 49 napja tórai parancsolat, ennélfogva az ómerszámlálás ideje alatt minden nap áldást kell mondani.) 

Az ünnep első és utolsó két napjára a szombati munkatilalom szigorításai érvényesek. Pészach második napjának kimenetelekor, azaz április 7-én este 7 óra 3 perckor elkezdődik a négy félünnep, amelyekre már nem vonatkoznak a szombati szigorítások. Aki megteheti, a félünnepek reggelén is menjen zsinagógába, az imaidőkről a zsinagógai körzetek vezetői adnak tájékoztatást.

A szombat szent napja ezen a héten pénteken, április 7-én este 7 óra 3 perckor köszönt ránk, az ünnep másnap este, április 8-án este 8 óra 10 perckor megy ki. 

Pészach két utolsó napja is főünnep:  idén pészach hetedik napja (egyben az ómer hatodik napja) április 11-én, kedden este 7 óra 8 perckor jön be. Ilyenkor szokás egy 25 órás gyertya meggyújtása, hogy legyen miről gyertyát gyújtani a második napon.

Az ünnep utolsó, nyolcadik napja április 12-én, szerdán este 8 óra 16 perckor köszönt ránk. Az idei pészach kimenetele április 13-án, csütörtökön este 8 óra 17 perckor lesz. 

Ettől fogva a kovászosok fogyasztása újra megengedett, de illő még ráhagyni félórát, nehogy véletlenül is megszegjük az ünnepet. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek