A szív érvei és a Tóra útjai – Jó Szombatot

2019. Február 15. / 13:48


A szív érvei és a Tóra útjai – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 16:48 óra, a Szombat királynője 17:54 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Tecáve” (Mózes 2. 27:20–30:10.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

A mostani hetiszakasz arról beszél, hogyan közelíthetjük meg Istent. A főpap ruházatáról és az áldozatok bemutatásáról van szó (a sztori majd jövő héten folytatódik és kárpótol majd a várakozásért, mert mozgalmas lesz). Az előző hét után, amikor Isten közelségéről olvastunk, arról, hogy közöttünk lakozik majd, átteszi otthonát az égből – legalább részlegesen a földre, most azt látjuk a szövegben, hogy csak a legtisztábbaknak szabad még megközelíteni is az Ő jelenlétét, hosszú előkészületek után. Egyszerre barátságos és félelmetes, közeli és távoli, otthonos és irtóztató Ábrahám, Izsák és Jákob Istene. Ez a kettősség végigfut a Tórán: végtelenül különbözik tőlünk és meghalad bennünket és minden kísérletet felszámol, amely ezt a különbséget meg szeretné szüntetni, például Bábel tornyának történetében.

Ugyanakkor a saját képmására teremtett minket és szövetséget kötött velünk, hagyja, hogy Ábrahám alkudozzon vele és belátja, ha nincs igaza vele szemben, szövetséget köt velünk és aggódik értünk: mélységesen összetartozik velünk.

A zsidó hagyomány szerint kétféle alapvető viszony fűz minket Istenhez: a szeretet és a félelem. Saját végességünkre ráébredve eszmélünk rá az Ő teremtő végtelenségére és azon is elcsodálkozhatunk ilyenkor, hogy akkor mégis miért teremtette meg ezt a Felőle nézve olyan jelentéktelen világot. Nem lehetett rá más oka, csak az, hogy szeret minket. Ezek természetesen nem logikai levezetések, ezek, „a szív érvei”, de ahogy a matematikusból vallásfilozófussá megtért Blaise Pascal mondta, a szívnek is megvannak a maga érvei.

És hogy mennyire, az éppen abból derül ki, hogy az Isten félelmetes nagyságáról szóló hetiszakaszból, hála Istennek, alig valamit értünk. Fogalmunk nincs, szerencsére, mi lehet pontosan az a ruhadarab, az „éfod például”, amelyről hosszú bekezdések szólnak ebben a hetiszakaszban. A bibliai szövegből nem derül ki egyértelműen, a talmudi hagyomány pedig egyszerűen nem foglalkozik vele.

Csak a középkor derekán kezdenek el gondolkodni ezen a régi kommentátorok és közülük a legnagyobb, Rabbi Slómó Jicháki, rövidített nevén Rási is azzal kezdi a magyarázatát, hogy nem tudja, mi lehet ez az éfod, de „a szíve azt mondja” neki, hogy talán valami olyasmi, amit magas rangú hölgyek viselnek lovaglás közben.

Hogy a lovagló középkori hölgyeknek van-e köze a főpap ruhájához, szinte mindegy is, az viszont fontos, hogy a Tóra legnagyobb kommentátora szerint akkor, ha valamit nem értünk benne, „a szív érveire” kell hallgatnunk. Pontosan azt mondja, amit a katolikus Pascal mond majd sok száz évvel később. Hogy igenis vannak a szívnek is érvei és azok igazítanak el Bennünket a Tóra útjain, ha végképp eltévednénk. Hogy az, ha nem értünk valamit, kegyelem és szerencse, mert megmutatja, meddig juthatunk el a felfogóképességünkkel, kijelöli határainkat és azokon túl körvonalazza Istent, akihez csak a legnagyobb óvatossággal közeledhetünk, csak miután elértünk saját határainkhoz.

A Tóra nem házirend, nem kell mindent pontosan értenünk, el kell vesznünk néha benne, mert Őhozzá nem vezet kitaposott és egyenes út. Ahogy Babits versében áll:

„Nem hiszek az Elrendelésben,
mert szabad vagyok: oly szabad,
mint a bolond bogáncs a szélben
vagy vad bozót között a vad.
«Vezessen Hozzád a szabadság!»
igy kérem olykor aki vár,
mert nem annak kell az imádság,
ki Istent megtalálta már”.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek