A megbocsátás tükrei – Jó Szombatot

2019. Március 08. / 11:49


A megbocsátás tükrei – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 17:20 óra, a Szombat királynője 18:25 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Pekude” (Mózes 2. 38:21–40:38.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

A megbocsátás tükrei

A nők úgy ítélték meg, hogy a papoknak nagyobb szükségük van a tükörre még náluk is. Nem lehet Istent szolgálni önismeret nélkül.

Az előző hetiszakasz végén olvassuk, hogy elkészül a medence rézből, amelyben a papoknak meg kell mosniuk a kezüket, mielőtt elkezdik a szolgálatot a pusztai Szentélyben. A medence alapanyaga „az odasereglő nők tükrei” voltak.

A medence említésével zárul a mostani, Pekudei hetiszakasz is, vele lesz teljessé a Szentély, a kézmosás rituáléja pedig azóta is velünk van felkelés után és kenyérevés előtt. Ezen nincs mit magyarázni. De miért tükörből, a nők tükreiből készült a medence.

Amikor rituálisan megtisztulnak a papok, hogy a Szenthez közelíthessenek, kénytelenek belenézni a medence tükrébe, magukra pillantani. Szembesülni, hála a nőknek, önmagukkal. Felmérni, mielőtt Isten elé lépnek, kik ők tulajdonképpen. Mert az önismeret hiánya megakadályozza a valódi istenszolgálatot. Ha önmagaddal és azokkal, akiket szolgálsz, nem vagy őszinte, Isten elé állva is hazudni fogsz.

A papok gyakorta bűnösök áldozataival foglalkoztak, feloldozással, megbocsátással. Bűnösök közelében éltek, akik épp bűneikkel keresték fel őket és ahhoz, hogy megőrizzék szívükben az alázatot és a könyörületet, mindig tükörbe kellett nézniük, emlékeztetniük magukat a saját bűneikre. Úgy ítélj, hogy előtte nézz szembe magaddal. Ezt tanítja nekünk a tükörből készült medence. Ez ugyanis nélkülözhetetlen, a bűnök megértése és felvállalása, a saját bűnöké, ahhoz, hogy megtisztulj, ahhoz pedig, hogy szolgálhass, meg kell tisztulnod, kezet kell mosnod.

Minderre a liberális ortodox rabbi, Shlomo Riskin figyelmeztetett a heti tanítása részeként és talán nem véletlen, hogy épp a nőnap hetében kell tudatosítanunk, hogy az önismeret lehetőségét a nők biztosították Izrael papjai számára.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek