A felelősségvállalás születése – Jó Szombatot

2019. Június 14. / 14:50


A felelősségvállalás születése – Jó Szombatot

A Mazsihisz hírei most elhallgatnak a szombat törvényei miatt, honlapunk nem frissül. A Szombat nem a kifelé, hanem a befelé figyelés ideje, több mint 24 órán keresztül, egy napnál kicsit hosszabb ideig, hogy „kerítést építsünk a Tórának”, megóvjuk, hogy a szombat szelleme minél tovább maradjon velünk.


A péntek esti gyertyagyújtás időpontja Budapesten 20:24 óra, a Szombat királynője 21:45 órakor távozik körünkből, onnantól visszavárjuk Önöket honlapunkra. Addig találkozzunk személyesen, zsinagógáinkban. A Tórából ezen a héten a „Nászó” (Mózes 4. 4:21–7:89.) hetiszakaszt olvassuk fel zsinagógáinkban.

Bűn és bűnvallás: a felelősségvállalás születése

Szólj Izrael fiaihoz, férfi vagy nő, ha elkövetnek valamit az ember minden vétkei közül, hűtlenséget követve el az Örökkévaló ellen, és így bűnbe esik az a személy: Akkor vallják be vétküket, amelyet elkövettek” (Mózes IV. könyve, 5. fejezet, 6-7. vers) Ebben a mondatban találja fel a Tóra a személyes felelősségvállalást.

Kicsi gyermekek és infantilis társadalmak, szeretik játszani a mutogatós játékot: nem én voltam, hanem a Pisti kezdte, nem mi voltunk, hanem a németek, az oroszok, a törökök, a tatárok, a zsidók, a cigányok, a palesztinok. Mindenről valaki más tehet. Áll egy hatalmas, titokzatos idegen mindennek a hátterében, akinek mind az áldozatai vagyunk. Semmiféle önismeretre, semmilyen megjavulásra nincs szükség. Elég a gonoszokat utálni, elzavarni, megbüntetni. Ez jó időre elszórakoztatja az embert, de gyűlöletbe csatornázza az alkotó energiákat és végül – ha nagyobb bajt nem csinál – mindent változatlanul hagy. És továbbra is rossz lesz nekünk, és csak annyi örömünk marad, hogy továbbra is a titokzatos főgonoszt szidhatjuk érte.

A Tóra, még mielőtt rátér arra, hogyan lehet a vétket jóvátenni, legelőször is – azt tanítja – be kell vallani. Minden kármentés, minden kibékülés, megbocsátás és megváltozás nélkülözhetetlen, minimális és első feltétele, hogy férfi vagy nő, ha elkövetnek valamit az ember minden vétkei közül, hűtlenséget követve el az Örökkévaló ellen, akkor vallják be vétküket.

Vegyenek egy nagy levegőt és mondják azt, hogy én voltam. Én mulasztottam el, én nem akadályoztam meg, én követtem el gonoszságból, önzésből vagy nemtörődömségből. Nemtörődöm voltam, közönyös, mert nem törődtem vele, hogy mi less a társaimmal. Nem érdekelt és most érdekel. Meg kell vallanom és viselnem kell a következményeit.

Aki tudja, ki ő és mit művelt, aki érti, mit rontott el és miért, elindulhat jóvátenni azt, amit lehet. Van esélye megváltozni. Aki nem képes szembenézni önmagával, nem sok jót tehet másoknak.

Mindannyian elkövetünk ezt-azt, ki többet, ki kicsit kevesebbet az ember minden bűnei közül. A megbocsátás nem kötelező a megbántottnak, a megbocsátás esély. Lehetőség, amelyet a bevallás nyit ki. Enélkül még magunkkal sem békülhetünk meg.

Jó szombatot kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Virággal az erőszak ellen
2019. Október 24. / 09:38

Virággal az erőszak ellen

Kommentek