Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

2023. Február 02. / 12:23


Ungváry Krisztián új sorozata érinti a magyarországi zsidóellenességet is

Ungváry Krisztián történész „Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről" címmel indít 12 részes előadás-sorozatot a dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről a Blinken OSA Archívum fölkérésére és szervezésében. A történész külön előadásban tárgyalja a Horthy-korszakot és a hazai zsidóellenességet is. Az előadás-sorozat nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A képre kattintva további információk és regisztrációA képre kattintva további információk és regisztráció

Ungváry Krisztián történész a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum fölkérésére és szervezésében tizenkét előadást tart dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. Az előadás-sorozat különböző értelmezési kereteket és mintákat vázol fel Magyarország legújabbkori történelmének vitatott fordulópontjairól – olvasható a Blinken OSA Archívum honlapján. (A Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum a Közép-európai Egyetem részeként működő levéltár és könyvtár.)

instageneral.png

Az előadások témái azokat a ma is élénken vitatott történeti kérdéseket és problémákat ölelik fel – írja a honlap –, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak a történelmi hamisításnak, manipulációnak, szándékos vagy tudatlanságból fakadó félreértelmezéseknek a szélesebb nyilvánosságot célzó történeti tárgyú diskurzusokban, vitákban, állami propagandában és a közösségi médiában. Az előadások célja nem csupán a történeti valóság bemutatása, hanem a valóságot torzító, meghamisító diskurzusok belső logikájának feltárása is.

A másfél órás előadások február 7. és május 2. között, keddi napokon, 17 óra 30 perckor kezdődnek. A helyszín a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai főépületének B auditóriuma, 1051 Budapest, Nádor u. 15. Az előadás-sorozat minden érdeklődő számára nyitott, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az előadás-sorozat tematikájában a magyar zsidósággal kapcsolatos előadások is szerepelnek. Ilyen az ötödik előadás, amelynek címe: A Horthy-korszak és modernizációs potenciálja, időpontja pedig március 7-e, 17 óra 30 perc. Mint az előadás leírásában olvasható: a Horthy-korszak kapcsán sokáig a zsákutcás magyar fejlődés toposza uralkodott a közbeszédben, Ungváry Krisztián ezúttal arra keresi majd a választ, hogy miért nem tudtak megvalósulni azok a lehetőségek, amelyek másfelé is vihették volna a korszak politikáját. Erre az előadásra ezen az oldalon lehet regisztrálni.

A következő, sorrendben 6. előadás is kapcsolatos a magyar zsidósággal. Ennek címe: Zsidó- és németellenesség Magyarországon, időpontja pedig március 14-e, 17óra 30 perc. Erről a leírásban azt olvashatjuk: lehet, hogy a címben a két fogalom egymásmellettisége egyeseknek blaszfémiának tűnhet, miközben a magyar történelem is alkalmas arra, hogy bemutassa, hogyan lehet etnikai és gazdasági alapon ellenségképeket gyártani, és mitől válnak ezek az ellenségképek radikálissá. Erre az előadásra ezen az oldalon regisztrálhatnak.

(Forrás: Osaarchivum.org)

(Címlapkép: Ungváry Krisztián a Clio Intézet rendezvényén. Forrás: A történész Facebook-oldala, Majnik-fotó)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek