Százszor erősebbek a zsidók a muszlimoknál – de miért?

2019. Július 18. / 11:37


Százszor erősebbek a zsidók a muszlimoknál – de miért?

A pakisztáni Farrukh Saleem közgazdász, pénzügyi elemző, a politikatudományok doktora föltette a kérdést: hogyan lehetséges, hogy ha a világon minden egyes zsidóra száz muszlim jut, akkor a tudományban és kultúrában mégis százszor erősebbek a zsidók? Szerinte a válasz az eltérő oktatási rendszerben keresendő.


A pakisztáni muszlim tudós, Farrukh Saleem számításai szerint a világban ma él 14 millió zsidó, azaz minden egyes zsidó emberre száz muszlim jut összesen, ugyanakkor a zsidóság sokkal erősebben jelen van a tudományok, a kutatás-fejlesztés és a kultúra területén, mint a muszlimok. Miután a kutató fölsorolja a világtörténelem legismertebb zsidóit Jézustól kezdve Albert Einstenig (köztük a magyar Szilárd Leót), és megemlíti azokat a befolyásos politikusokat, kormányfőket, üzletembereket (köztük a magyar Soros Györgyöt), akik zsidó származásúak, Farrukh Saleem megállapítja, hogy az elmúlt 105 évben 180 zsidó ember kapott Nobel-díjat, ellenben csak 3 muszlim – holott a 14 milliós zsidósággal szemben él a Földön másfél milliárd muszlim.

Farrukh-Saleem.jpgFarrukh Saleem közgazdász, pénzügyi elemző, a politikatudományok doktora

A tudós a muszlim világ lemaradását az oktatás hiányosságaiban látja. Adatai szerin 57 iszlám országban összesen csaknem 500 egyetem működik, vagyis egyetlen egyetemre 3 millió (!) muszlim jut. Ezzel szemben csak az Egyesült Államokban van 5758 egyetem, vagyis mindössze 57 ezer amerikaira esik egy felsőoktatási intézmény. Farrukh Saleem kutatásaiból kiderül, hogy míg az Egyesült Államokban 1 millió lakosra 4 ezer tudós jut (sőt, Japánban ugyanennyi lakosra 5 ezer), addig a muszlim többségű országokban 1 millió lakoshoz képest csak 230 tudós dolgozik. Hasonló a nagyságrendi különbség a könyvmegjelenések számában is.

A shanghaji Jiao Tong egyetem 2004-es listája szerint a világ 500 legjobb egyeteme között egyetlen muszlim sincs. Hasonlóan szomorú adat, hogy míg a világ fejlettebb részén az írástudatlanság gyakorlatilag eltűnt, sajnos egyetlen olyan muszlim többségű ország sincs, ahol ne lennének analfabéták jelentős számban. 

A tudós végkövetkeztetése az, hogy a muszlim országok feljlődésének kulcsa az oktatás fejlesztése, minél több tudás megszerzése, alkalmazása és megosztása. Farrukh Saleem azt üzeni minden muszlimnak: invesztáljatok a gyermekeitek taníttatásába, ez a ti harcotok, semmi egyéb

A Coolamnews cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek