Ritkaság: 1600 éves aranyból készült gyöngyöt talált egy kamasz Jeruzsálemben

2023. Február 09. / 16:46


Ritkaság: 1600 éves aranyból készült gyöngyöt talált egy kamasz Jeruzsálemben

Az egyedülálló szakrételemmel elkészített ékszerdarabot Jeruzsálem óvárosában, egy római kori építményből kiszitált földben találta meg a kamasz.

Egy ritka, mintegy 1600 évvel ezelőtt Jeruzsálemben kézzel készített aranygyöngyöt talált a közel múltban egy 18 éves önkéntes Dávid városában, nem messze az Óvárostól – közölte szerdán az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA).

Az apró gyöngyöt, amelyet épségben találtak egy impozáns római kori építményben az úgynevezett zarándokúton, bonyolult módszerrel készítették, amelyhez a készítőnek több mint egy tucat színaranyból készült szemcsét kellett finoman összeforrasztania – áll az IAA közleményében.

Hallel FeidmanHallel Feidman

„Mindenki óriási izgalomban volt” – mondta Hallel Feidman, a tinédzser, aki a régészeti élmény nevű projekt részeként tette a felfedezést, amelynek során a közeli Emek Tzurim Nemzeti Parkban szitálják a Zarándokútról származó földet.

„Emlékszem, hogy beleöntöttem a vödröt a szűrőbe, és elkezdtem mosni a törmeléket” – mondta Feidman, a Nemzeti Szolgálat önkéntese.

„Aztán hirtelen megláttam a szűrő sarkában valami fényeset és egy régész igazolta, hogy egy aranygyöngyöt találtam”.

„Régészként töltött éveim során talán egyszer vagy kétszer találtam aranyat, arany ékszereket találni nagyon-nagyon különleges dolog” – mondta Dr. Amir Golani, az IAA ókori ékszerekkel foglalkozó szakértője.

Megjegyezte, hogy a gyöngy valószínűleg csak egy nyaklánc vagy karkötő, amely további gyöngyöket tartalmazott. „Aki megengedhetett magának egy ilyen aranyból készült darabot, az jómódú, tehetős ember volt”.

Az IAA kutatói szerint a gyöngyöt valószínűleg annak az építménynek az időszaka előtt, amelyben megtalálták, vagy egy másik helyen készítették, de feltételezhető, hogy az épületben élők használták. Elmondásuk szerint a gyöngy akkor veszhetett el, amikor a nyaklánc vagy karkötő, aminek része volt, elszakadt.

„A gyöngy legérdekesebb jellemzője az egyedi és összetett előállítási módszere” – mondta Golani. „Az anyagok és tulajdonságaik magas szintű ismerete szükséges, valamint a hőszabályozás folyamatos kontroll alatt tartása, hogy egyrészt összeforrasztva a kis gömböket egy apró gyűrűt hozzunk létre, ugyanakkor megakadályozzuk a túlmelegedést, ami az összes arany megolvadásához vezethet. Ilyen gyöngyöt csak egy profi mesterember tudott elkészíteni, ami egy másik ok, amiért ez a lelet nagy értéket képvisel.”

Eli Escusido, az IAA igazgatója elmondta: „Még a mai fejlett technológiával is nagyon bonyolult lenne egy ilyen gyöngyöt létrehozni. Ennek a tárgynak a közeli vizsgálata mély csodálattal tölti el az embert a sok évszázaddal ezelőtt előttünk élt emberek technikai képességei és készségei iránt.”

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek