Kutyások, figyelem: izraeli kutatók megcsinálták a távirányítós kutyát

2019. Július 10. / 16:20


Kutyások, figyelem: izraeli kutatók megcsinálták a távirányítós kutyát

Vibráló érzékelőkkel ellátott mellényt szereltek egy kutyára, így annak nem csak hanggal, hanem távirányítóval is lehet utasításokat adni. Bizarr ötlet, de úgy tűnik, működik.


Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói olyan kutyamellényt fejlesztettek ki, amely az állat testére erősítve jeleket továbbít a kutyának. Ez lehetőséget ad arra, hogy egy kutyát ne csak hangjelzésekkel, hanem a vibráló mellény működtetésének köszönhetően távirányítóval is lehessen irányítani. 

Olyan ez, mint egy „elektronikus gyeplő”, a kutyát ugyanis meg lehet tanítani arra, hogy abba az irányba forduljon, amelyik oldalán a vibráló mellényben elhelyezett motoros szenzor jelez. Nem csak az állat két oldalán, de a hátán is van egy vibráló motor, így a kutya távirányításra a hátsójára is leül. 

Az egyetem műszaki karának robotikai laboratóriumvezetője, Amir Shapiro professzor úgy fogalmazott: a kísérletek azt mutatják, hogy a vibrációs érzékelésre a kutyák jobban reagálnak, mint a hangjelzésekre.  Az új technológiát az izraeli kutatók július 12-én mutatják be a tudományos világnak egy tokiói konferencián. 

A The Jerusalem Post cikke nyomán. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul
2019. Szeptember 20. / 10:28

Kácsor Zsolt: Doktor Moll agya elborul

Hírek, lapszemle
Középkori zsidó imakönyv tért vissza 600 év után Kölnbe

Kommentek