Könyvbemutató és beszélgetés George (György) Eisen professzorral

2023. Február 05. / 19:23


Könyvbemutató és beszélgetés George (György) Eisen professzorral

Eisen György kalandos úton érkezett Izraelbe Angyalföldről, harcolt a jom kipuri háborúban, és George Eisen néven vált politológussá, történésszé, holokauszt-kutatóvá. A magyar-izraeli-amerikai professzorral holnap, azaz február 6-án, hétfőn délután 6 órától Háberman Zoltán egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tanszékvezetője beszélget a Merkaz Héber és Izraeli Központban (Budapest, Paulay Ede u. 1. szám).

Az OR-ZSE és a Merkaz közös eseményének apropója, hogy angol nyelven nemrég jelent George Eisen legújabb, „A Summer of Mass Murder” (Egy tömeggyilkosság nyara) című kötete a Kamenyec-Podolszkijban 1941-ben elkövetett vérontásról. 

Eisen_Konyvbemutato_KiemeltKep.png

Amint azt a professzor korábban nyilatkozta: véleménye szerint a Kamenyec-Podolszkijban elpusztított zsidók és hozzátartozik megölése volt a nácik vezérelte népirtás első tragikus eseménye, sőt a második világháború faji alapon történt tömeggyilkolásai közül is az első. Az akkori Bárdossy-kormány felelőssége ezekben az eseményekben szerinte egyértelmű, és a tragédiát  George Eisten szerint Horthyék túlbuzgalma, túlteljesítési kényszere okozta.

„A Summer of Mass Murder  ” című kötet bemutatója február 6-án, hétfőn délután 6 órától lesz a Merkazban (korábbi nevén: Izraeli Kulturális Központ – IKI). A rendezvényen Háberman Zoltán egyetemi docens, az OR-ZSE tanszékvezetője nemcsak a kamenyec-podolszkiji vérengzésről, de arról is faggatja majd a professzort, hogy milyen körülmények között érkezett Izraelbe, milyen emlékeket őriz az 1973-as jom kipuri háborúról, és szóba kerülnek a mai magyarországi emlékezetpolitika kérdései is. 

(Forrás: OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek