Holokausztkonferencia Ungváron, avagy a személyes részvételről a népírtásban

2019. Június 14. / 13:00


Holokausztkonferencia Ungváron, avagy a személyes részvételről a népírtásban

A „golyókkal elkövetett holokauszt”-tól Auschwitzig címmel rendeznek tanácskozást a kárpátaljai Ungváron, ahol a személyes részvétel formájában végbevitt gyilkolás lesz az egyik központi téma.


Az ungvári Nemzeti Egyetemen 2019. június 16-18. között rendezik meg azt a konferenciát, amelynek célja, hogy integrált és multidiszciplináris képet nyújtson a „végső megoldás” közép- és kelet-európai folyamatairól, és új hangokkal, új perspektívákkal, új megközelítésekkel járuljon hozzá a holokauszt megértéséhez. Ilyen új szempont, hogy –  miközben a holokausztról szóló ismereteink többnyire a történtek végső fázisára, a milliók gázkamrákban történt megsemmisítésére korlátozódnak – a történteknek van egy másik vetülete is: az 1941-1943 közötti gettózási hullám, és ugyancsak millióknak a puskagolyók kevésbé ismert módszerével, a személyes részvétel formájában végbevitt meggyilkolása. 

A tanácskozás – amellyel a magyarországi Soá 75. évfordulójára is emlékeznek – összeköti a kezdetet és a végső fejezetet, illetve a köztük zajló történéseket. A „golyókkal elkövetett holokauszt”-tól Auschwitzig: a „végső megoldás” regionális dimenziói című nemzetközi konferencián részt vesz Heisler András, a Mazsihisz elnöke is. 

A  szervezőbizottságban több magyar szakember is dolgozik: Deutsch Tibor, a SOTE professzor emeritusa, Majsai Tamás és Nagy Petei Tibor, a Wesley János Teológiai Főiskola professzorai, valamint az erdélyi Tibori Szabó Zoltán, a Babeș-Bolyai egyetem holokauszt intézetének igazgatója.

A tanácskozásra szeretettel várnak minden érdeklődőt, a részvétel díjmentes.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek