Fókuszban a felelősség – a Targum folyóirat publikációs felhívása

2023. Február 07. / 09:55


Fókuszban a felelősség – a Targum folyóirat publikációs felhívása

Targum folyóirat következő tematikus számának a „felelősség” és az ehhez kapcsolódó fogalmak állnak a középpontjában, így például az elkötelezettség, az egyéni integritás és a közösségi identitás, továbbá a hagyományhoz való viszony a Soá után. A tematikus szám szerkesztői Rugási Gyula és Balázs Gábor. A legfeljebb 60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat 2023. március 15-ig lehet elküldeni a szerkesztőségnek.

A Targum harmadik számába ezúttal olyan filozófiai alkotásokkal foglalkozó tanulmányokat várnak, amelyek a zsidó hagyomány forrásaiból indulnak ki, vagy azokkal fordulnak szembe, és változatos formákban, de explicit módon kapcsolódnak a Héber Bibliához, a Talmudhoz, a zsidó vallásjoghoz, a zsidó misztika szövegeihez, valamint a modern, szekuláris zsidó identitásfelfogást tükröző írásokhoz. 

Ide tartozik azon nem vallásos, de a zsidó forrásokkal és fogalomkészlettel tudatosan foglalkozó szerzők műveinek elemzése is, akiknek gondolkodása nem explicit módon viszonyult a zsidó hagyomány értelmezéséhez vagy a modern szekuláris zsidó identitáshoz, de akiknek az életművében mégis kimutatható a kapcsolódás a zsidó népi sorshoz vagy a zsidó szellemi örökséghez. Kívül esnek viszont e vizsgálódás körén ama filozófusok írásai, akiket pusztán származásuk köt a zsidósághoz. 

A legfeljebb 60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat 2023. március 15-ig várják a szerkesztőség e-mail címére: szerkesztoseg@targum.academy

(Forrás: Targum. Címlapkép: részlet Marc Chagall Az imádkozó zsidó című festményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ma 70 éves Rózsa Péter újságíró, Isten éltesse!
Megemlékezések
A magány leküzdhetetlen derűje: Lang Györgyi emlékére