A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

2022. November 18. / 13:33


A hét műtárgya: Fénykép egy konferenciáról

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja az 1960-as évekre fókuszál, ennek megfelelő a hét műtárgyává választott kép: egy konferencián készült fotó a budapesti Síp utca 12. szám alatt lévő Mazsihisz-székház legendás, sokat látott Goldmark-terméből. A fotón többek között Sós Endre, Scheiber Sándor, Benoschofsky Imre, Schück Jenő, Bacher Vilmos és Richtmann Mózes.

Sok ősz halántékú, szakállás férfi néz szembe a pódiumról, elegánsan felöltözve, még több ősz halántékú, szakállas férfivel, ünnepélyes környezetben, tekintélyt sugalló díszletek között. Ezen a képen bármi lehetne a nyugati emberiség történetéből, amikor ünnepélyes és tekintélyes megbeszélések folynak, államügyekről, kulturálisakról, vallásiakról, őszülő férfiakat látunk, elegánsan felöltözve, hasonló társaikhoz szólni emelvényekről, tekintélyt parancsoló épített környezetben. Ez éppen konferencia valamiről a sokat látott Goldmark-teremben, amely tanúja volt az OMIKE Művészakciója fellépéseinek, a még sokak eleven emlékezetében élő Hanuka-báloknak, itt éppen konferenciának ad otthont – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Képernyőkép 2022-11-18 133223.jpgAz elsős orban balról a második Sós Endre a MIOK elnöke, a harmadik Scheiber Sándor Rabbiképző igazgatója, mellette Schwarcz Benjámin az Országos Rabbitanács elnöke, jobb szélen pedig Benoschofsky Imre országos főrabbi. Második sorban jobbról a harmadik Schück Jenő, orthododox főrabbi, negyedik Richtmann Mózes, a Rabbiképző Talmud tanára.

Sós Endre mellett ott van Scheiber, Benoschofsky Imre főrabbi, Schück Jenő és megindító túlélőként, túl a nyolcvanon, Bacher Vilmos és Goldziher Ignác egykori tanítványa a XIX. századból, Richtmann Mózes, egy nagy hagyomány hírmondója, amelynek története Scheiberrel zárul majd le végleg.

Richtmann Mózes a kora-Kádár-korszak Magyarországa és a Beatles kortársa lehetett, amikor ezen a fotón látható, élete utolsó éveiben, születésekor, a Monarchia polgáraként, Arany János, Jókai Mór és Tisza Kálmán kortársa volt. Valószínűleg minden képen egyszerre van jelen számtalan idő egymás mellett, egyetlen pillanatban. 

A múzeum honlapján a kép adatlapkja itt található.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek