Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (140. rész) – Ligeti Dezső

2022. December 07. / 15:47


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (140. rész) – Ligeti Dezső

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Ligeti Dezső operaénekes 1908. március 9-én született Budapesten

Az OMIKE főiskolai hallgatóinak kultúrbizottsága kultúrestet rendezett 1927 márciusában. Az erről beszámoló Újság a szereplők között említette Ligeti Dezsőt. A későbbi sikeres énekesnek ez volt az első sajtómegjelenése. Az ezt követő években különböző rendezvényeken lépett fel, mint zeneakadémiai növendék.

1930 elején Händel Saul című oratóriumának egyik szereplője volt a Zeneművészeti Főiskolán. 1931 februárjában a Pesti Hírlap beszámolt a zeneakadémiai növendékek operaestjéről. Ebben volt olvasható:

„A színre került számok között […] a ’Sámson és Delilá’-ból vett részlet […] volt az egyetlen szám, – Schiffer Paula és Ligeti Dezső énekelt benne, – amely feledtetni tudta az előadás viszonylag primitív kereteit és teljes színpadi illúzióba tudott ragadni. A két szereplő föllépésének nagyvonalúsága, játékának természetes ereje, énekének friss lendülete messze kimagaslott.”

Az 1930-as évektől Ligeti Dezső sűrűn szerepelt a rádió operai és hangversenyfelvételein. 1931 végétől a Városi Színházba szerződött. Szaporodtak a fellépései, hangversenyei is, miközben levizsgázott a Zeneművészeti Főiskolán. A fellépések, az ária- és dalestek helyszíne érthetően sokféle volt. Ennek illusztrálására álljon itt egy idézet a Palota-Újpest című lap 1932 októberi számából, amely a Pannonia-kávéház dalestjeiről számolt be:

„Ligeti Dezső helyesen cselekszik, ha ilyen kellemesnek ígérkező estékkel kedveskedik a közönségének, mert ezzel feltétlenül fel tudja lendíteni az üzletmenetét.”

1933 januárjában újból fellépett az OMIKÉ-ben, az ott megrendezett Heine ünnepélyen. Márciusban pedig már a második önálló dalestjén ünnepelhette a közönség. 1933-ban elnyerte a bécsi Nemzetközi Énekverseny első díját. Magánzeneiskolai énektanár volt. 1933-tól pedig tagja lett az Operaháznak.

Ligeti Dezső Színházi Élet 1933. 27.jpg

Dalestjei a bécsi vendégeskedés után itthon folytatódtak. 1934 februárjában az Ojság című vicclap „ismertette” egyik fellépését:

„Ligeti Dezső, a Magy. Kir. Opera tagja, vasárnap este tartotta a Zeneakadémia nagytermében első ária- és dalestjét, a csendrendeletbe ütköző zajos sikerrel. A hideg télben a jóleső meleg baritonját forró tapsokkal jutalmazta a közönség, a pirosra fagyott fülek felüdültek a melegen csengő pompás baritonhangtól.”

1935-ben – az OMIKE rendezésében – a Dohány-utcai zsinagógában bemutatták Bloch Szent Szolgálat című oratóriumát. A hatalmas apparátussal előadott oratórium magánszólamait Érdi Pál és Ligeti Dezső énekelték. Ezt követte a már megszokott önálló dalestje a Zeneakadémián.

1936-ban egy bécsi fellépés után hangversenykörútra indult Egyiptomba, az – akkor éppen zavargásokkal sújtott – Palesztinába és Szíriába. Hazatérte után egy évvel meghívást kapott egy következő körútra: Varsóba, valamint Finn- és Észtországba.1938-ban pedig Nyugat-Európa következett.

Ligeti Dezső Színházi Élet 1938. 26.jpg

1939-ben a zsidótörvények alapján elbocsátották az Operaházból. (Ott egyébként egy kis szerepben fedezhető fel a neve, egy 1937. novemberi Varázsfuvola előadás szereplői között.) Szabálytalan elbocsátása után beperelte társaival az Operaházat. Az állásukat nem nyerték vissza, de a bíróság jelentős kártérítést ítélt meg ezeknek a felpereseknek, amely Ligeti esetében 2225 pengő volt.

1940-ben sorozatosan szerepelt az OMIKE színpadán Offenbach ’A férj kopogtat’ című operettjében.

1940 március 16. Reprezentatív est.jpg

A háború alatt (1941-től) és az után a Fülöp-szigeti Manilában találjuk, egy korábbi meghívásnak megfelelően. 1946-ban érkezik az Egyesült Államokba.

1948-ban ott lépett fel a Bartók megemlékezésen, ahol – már a San Franciscó-i operaház tagjaként, Desire Ligeti néven – a Kékszakállú herceg vára címszerepét énekelte.

1962-ben fellépett vendégként a budapesti Operaházban.

Ligeti Dezső Film Színház Muzsika 1962. 1.jpg

Az Esti Hírlapnak 1962 májusában nyilatkozott a háború utáni évekről: „A budapesti Operaházban kezdtem. A háború előtt. Brüsszelbe kaptam szerződést, de amikor lerohanták a németek, Olaszországon keresztül elkerültem a Fülöp-szigetekre. Ott működtem még a japán megszállás alatt is. Igaz, eleinte internáltak, de aztán kiengedtek. Amikor az amerikaiak elfoglalták a területet, nem volt más választásom, beálltam haditengerésznek. Leszerelésem után újra kezdtem operai pályafutásom és a semmiből küzdöttem fel magam a Metropolitanig.”

1994. október 6-án hunyt el Tarrantban, Texas.

Képek:

1.) Színházi Élet 1933. 27.
2.) Színházi Élet 1938. 26.
3.) OMIKE Művészakció, Reprezentatív est, 1940. március 23.
4.) Film Színház Muzsika 1962. 1.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek