Kabbala és a zsidó misztika feltalálása – Prof. Boaz Huss előadása

2023. Május 08. / 14:40


Kabbala és a zsidó misztika feltalálása – Prof. Boaz Huss előadása

Boaz Huss, a Ben-Gurion Egyetem professzora tart vendégelőadást az ELTE és az OR-ZSE közös sorozatában.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR–ZSE) szervezésében márciusban indult a kabbalakutatás legfrissebb irányait és eredményeit bemutató angol nyelvű előadássorozat. A sorozat következő előadására 2023. május 11-én, csütörtökön délután 6 órakor kerül sor az ELTE BTK Kerényi teremben (Budapest VIII. kerület, Múzeum krt. 4/F), Prof. Boaz Huss: Kabbala és a zsidó misztika feltalálása címmel.

Az Izraelből és Németországból meghívott vendégelőadók a koraújkortól a mai napig terjedően a kabbala különböző történeti aspektusait mutatják be, illetve a kabbalakutatás elméleti kérdéseit járják körbe. Az előadók a kutatási szakterületüknek megfelelően a kabbalának a könyvkultúrához, a mágiához, a szabadkőművességhez, a miszticizmushoz, valamint a protestantizmushoz való kapcsolatát fogják tárgyalni.

A zsidó misztika kifejezés, valamint a kabbalának, a haszidizmusnak és néhány további zsidó műnek és mozgalomnak a misztika, mint egyetemes jelenség zsidó megnyilvánulási formáiként való értelmezése először a 19. század elején jelent meg és ma már általánosan elfogadott vélekedés mind tudományos, mind pedig laikus körökben. Nemrég megjelent könyvemben, a Mystifying Kabbalah: Academic Scholarship, National Theology, and New Age Spirituality-ben (Oxford University Press, 2020) olyan kérdéseket járok körbe és helyezek történeti kontextusba, mint a „zsidó misztika” kategóriájának problematikáját vagy az a feltételezés, miszerint a kabbala és a haszidizmus az egyetemes vallási jelenségnek tételezett misztika zsidó megnyilvánulási formái. Előadásomban a könyvem tárgyalt főbb kérdések közül kettőt fogok érinteni. Elsőként azt mutatom be, hogy a keresztény teológusok írásaiban a tizenkilencedik század elején megjelenő „zsidó misztika” kifejezés hogyan vált azon központi fogalommá, illetve értelmezési keretté, amelyen keresztül a kabbalát és a haszidizmust vizsgálták, kutatták, értelmezték, és bizonyos esetekben még gyakorolták is. Ezt követően pedig arra fogom ráirányítani a figyelmet, hogy a kabbala és a haszidizmus zsidó misztikaként való értelmezése hogyan befolyásolta és alakította – s egyúttal nehezítette meg – a kabbala és a haszidizmus tudományos vizsgálatát.

Professzor Boaz Huss a Ben-Gurion Egyetem Judaisztika Tanszékének egyetemi tanára, valamint a Goldstein-Goren Nemzetközi Judaisztikai Központ vezetője. Kutatási területe, többek között, a kabbala története, jelenkori kabbala, nyugati ezotéria, New Age Kultúra és új vallási mozgalmak Izraelben. Legfrissebb publikációi: The Cosmic Movement: Sources, Contexts, Impact (Bialik Press, 2021, Julie Chajes-szel közösen), Mystifying Kabbalah: Academic Scholarship, National Theology, and New Age Spirituality (Oxford University Press, 2020) és The Zohar: Reception and Impact (Liverpool University Press, 2016).

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek