Történelmi évforduló: E napon ismerte el Vatikán a Zsidó Államot

2022. December 30. / 09:17


Történelmi évforduló: E napon ismerte el Vatikán a Zsidó Államot

Az Izrael és a Vatikán közötti történelmi megállapodást, amelyben a pápai állam elismerte a modern Zsidó Államot, 1993. december 30-án írták alá Jeruzsálemben. A II. János Pál pápasága alatt született 15 pontos alapegyezmény jelentős lépés volt a római katolikus egyház judaizmussal és a zsidó néppel szembeni viszonyulásának történelmi megváltozásában, amely az 1965-ös II. Vatikáni Zsinaton elfogadott Nostra Aetate című nyilatkozattal indult el.

Az 1993. december 30-án aláírt alapegyezményben Izrael és a Szentszék elismerte „a katolikus egyház és a zsidó nép között fennálló különleges kapcsolatot”. 

Kötelezték magukat arra, hogy „együttesen küzdenek az antiszemitizmus minden formája, a rasszizmus valamennyi megnyilvánulása és a vallási türelmetlenség ellen, valamint ösztönzik a nemzetek közötti kölcsönös megértést, a közösségek egymás iránti toleranciáját, az emberi élet és méltóság tiszteletét, [...] a nemzetek és országok közötti konfliktusok békés megoldását, az erőszak és a terrorizmus kizárását a nemzetközi életből”. 

Mindkét fél továbbá kötelezte magát, hogy egyebek mellett a keresztény kegyhelyeken, a vallásszabadság kérdéseiben és a szentföldi zarándoklatok ügyében betartják a Status Quo megállapodást.A

z alapegyezmény folyományaként pár évvel később megszülethetett az a megállapodás, amely meghatározta a Római Katolikus Egyház státuszát Izraelben, valamint hierarchiai helyét az izraeli törvények alatt. Ez a megállapodás jelentette a katolikus egyház első hivatalos elismerését a Szentföld bármilyen kormányától.

(Forrás: Izrael budapesti nagykövetsége)

Üröm az örömben

Izrael szempontjából finoman szólva igen sajnálatos volt, hogy 2015-ben –  I. Ferenc pápasága alatt – Vatikán szerződésben ismerte el államként a Palesztin Hatóságot is. A Szentszék ezt történelmi tettnek nevezte, s hangsúlyozta a „palesztin államiság" meglétét.
A Washington Post az elismerést így kommentálta: a Vatikán lépése a legitimitás új szintjét jelentheti a Palesztin Hatóság számára a nemzetközi közösségekkel szemben, melyek közül nem egy szoros kapcsolatot ápol Izraellel.

(Címlapkép: II. János Pál pápa a jeruzsálemi Falnál. Fotó: Jad Vashem Intézet)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton
Hírek, lapszemle
Bari Károly művei héberül Katz Katalin fordításában