Több száz fős tömeg búcsúztatta Raáb Andrást Kiskunhalason

2022. Május 04. / 17:59


Több száz fős tömeg búcsúztatta Raáb Andrást Kiskunhalason

A kiskunhalasi zsidó temetőben ma helyezték örök nyugalomra az életének 70. évében elhunyt Raáb Andrást, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnökét. A városban évtizedek óta köztiszteletben álló, a magyar zsidó közösségben pedig országszerte megbecsült hitközségi elnök temetésén több százan vettek részt. Fakadjon áldás emlékéből!

A ma eltemetett Raáb András (1952-2022) egyike volt azoknak az áldozatos zsidó embereknek, akik személyiségük erejével és fáradhatatlan munkájukkal képesek életet varázsolni oda, ahonnan a virágzó zsidó közösségeket a holokauszt rettenete elpusztította. Kiskunhalason – az ország számos más településéhez hasonlóan – a vészkorszak előtt gazdag zsidó élet gyarapította a társadalmat, amelyet kettébe tört a XX. század náci pokla: helyi zsidók többségét megölték, a visszatérők közül pedig sokan elhagyták az országot. 

Kiskunhalason azonban – többek között éppen Raáb Andrásnak köszönhetően – az elmúlt két évtizedben aktív zsidó közösségi élet zajlott, aminek egyik szimbóluma a híres kiskunhalasi nyári zsidó gyerektábor, amely elképzelhetetlen volt Raáb András részvétele nélkül. Azon kívül, hogy a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnökeként tevékenykedett 1998 óta, Raáb András tagja volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) választmányának, és ő volt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésének izraelita egyházi vezetője is. 

Munkáját nemcsak az ország zsidó közössége ismerte és becsülte,  köztiszteletben állt a nem zsidó társadalom előtt is: érdemei elismeréseként a kiskunhalasi önkormányzat Pro Urbe-díjjal tüntette ki, ám sajnos Raáb András a május 6-ra kitűzött díjátadót már nem érhette meg. 

20220504_135627.jpg

A temetésére ma több százan gyűltek össze a kiskunhalasi zsidó temetőben, ahová nemcsak helybéliek érkeztek, hanem a fővárosból és más vidéki városból is képviseltették magukat zsidó közösségek. Ott volt Berman Dávid, a Szolnoki Zsidó Hitközség elnöke, Chikán Zoltán, a budapesti Hunyadi téri közösség elnöke, Fekete László, a budapesti Dohány utcai zsinagóga főkántora, Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke, Fináli Gábor, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija, Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Ligeti László, a Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség elnöke.

Jelen volt Raáb András temetésén Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, aki honlapunk kérdésére azt mondta: a Mazsihisz vidéki hitközségi vezetői a zsidó közösségen belül egy nagy családot képeznek, és amikor ez a nagy család elveszíti valamelyik tagját, a Szövetség elnökének kötelessége, hogy tisztelete jeléül ott legyen a temetésen. Hozzátette: a Mazsihiszt az elmúlt időszakban több haláleset érte, az elhunytak temetésén – sajnos egy kivétellel – mindegyiken jelen tudott lenni. 

Heisler András elmondta azt is: Raáb Andrást nyílt, egyenes, őszinte embernek ismerte meg, és a vele ápolt jó viszonya éppen ezen a nyíltságon, egyenességen és őszinteségen alapult. Mint az elnök fogalmazott: a mélyen vallásos családban született Raáb András hiteles elkötelezettséggel dolgozott a zsidóságért, és nagyra becsülte amiatt, hogy kiskunhalasi vezetőként az erejét megfeszítve fáradozott a helyi közösség fejlesztéséért, legyen neki könnyű a föld!

20220504_150320.jpg

Raáb András temetésén a gyászbeszédet Róna Tamás főrabbi mondta, közreműködött Rudas Dániel kántor.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek