Nyolcvan éve mészárolták le zsidók ezreit Jászvásáron

2021. Június 29. / 14:33


Nyolcvan éve mészárolták le zsidók ezreit Jászvásáron

Az 1941-es jászvásári pogrom nemcsak a zsidóság tragédiája, hanem a román nemzet drámája is, amelynek ennek felelősségével mindig szembe kell néznie – írta Klaus Iohannis román államfő a román területen elkövetett legnagyobb zsidóellenes vérengzés 80. évfordulója alkalmából ma közzétett üzenetében. Holnap a kétkamarás román parlament együttes ülésen emlékezik meg a jászvásári pogromról.


„A leplezetlen gyűlölet, a szörnyű erőszak, az emberi méltósággal szembeni megvetés csak egy része volt a korabeli hatóságok eszköztárának, amellyel gyakorlatba ültették azt az iszonyatos tervet, amely a város zsidóktól történő megtisztítását célozta. Több mint tizenháromezer ártatlan ember szenvedett kínhalált, miután a hatóságok, amelyeknek védeniük kellett volna őket, hóhéraikká váltak. A jászvásári zsidókat leírhatatlan kegyetlenséggel, erőszakkal elszakították szeretteiktől, otthonuktól, vadul ütlegelték, majd halálvonatokba zárták, vagy meggyilkolták őket" – idézte fel megemlékezésében a román elnök.

פוגרום_יאשי_1.jpgJászvásáron meggyilkolt áldozatok

Klaus Iohannis rámutatott: szenvedésük felidézése, az áldozatok előtti tisztelgés, a felelősség vállalása jelenti a biztosítékot arra, hogy Románia elismeri felelősségét, tiszteletben tartja az emberi méltóságot, az alapvető jogokat és a másságot. 

Az elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett: az utóbbi időben egyre gyakoribbak a történelemhamisító, történelmi eseményeket tagadó próbálkozások, a populizmus és antiszemitizmus is egyre inkább jelen van a román közéletben.

Jászvásáron (románul Iași, németül Jassenmark) hétfőn háromnapos megemlékezéssorozat kezdődött, amelyen a romániai zsidó hitközség, a bukaresti székhelyű Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet, a román állami hatóságok és a Bukarestben akkreditált nagykövetségek képviselői is részt vesznek. Szerdán a kétkamarás román parlament együttes ülésen emlékezik meg a 80 éve történt jászvásári pogromról.

1941 júniusában Ion Antonescu, Hitler szövetségese, a Szovjetunióval frissen hadba lépett Románia akkori kondukátora parancsot adott arra, hogy Jászvásárt „tisztítsák meg" a zsidóktól, akik akkor a moldovai város lakosságának több mint egyharmadát tették ki. A június utolsó napjaiban lezajlott pogromnak több mint tizenháromezer zsidó áldozata volt.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek