Moszkvában temetik el David Dushmant, Auschwitz egyik felszabadítóját

2021. Június 10. / 09:14


Moszkvában temetik el David Dushmant, Auschwitz egyik felszabadítóját

A müncheni zsidó temetőben tegnap tartották a 98 éves korában múlt szombaton elhunyt David Dushman gyászszertartását. Az egész világ által hősként tisztelt Dushmant – aki az utolsóként halt meg azok közül, akik részt vettek Auschwitz-Birkenau felszabadításában – a végakarata szerint Moszkvában helyezik örök nyugalomra az édesanyja hamvai mellett.


Tisztelői és barátai ünnepélyes gyászszertartás keretében tegnap vettek végső búcsút David Dushmantól a müncheni zsidó temető zsinagógájában.

David Dusman orosz zsidó családban született, és a Vörös Hadsereg katonájaként vett részt a nácik ellen folytatott felszabadító harcokban a második világháborúban. Egy harckocsi vezetőjeként 1945. január 27-én ő is egyike volt azoknak a hősöknek, akik felszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. 

Élete végéig megrendülten beszélt azokról a pillanatokról, és a hallgatóságának mindig azt tanácsolta: harcoljatok a végsőkig!

A háború után szovjet vívóbajnokként a női vívócsapat edzője volt 1952 és 1988 között. Később Ausztriába, majd onnan Münchenbe költözött, és kilencvennégy éves koráig bejárt a müncheni vívóklubba tanítani. 

Végakarata szerint a moszkvai Vagankovszkoje temetőben helyezik örök nyugalomra az édesanyja sírja mellett. 

Legyen áldott az emléke!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek