Meghalt Hirsch Gábor holokauszttúlélő és zsidó aktivista Svájcban

2020. Augusztus 26. / 18:02


Meghalt Hirsch Gábor holokauszttúlélő és zsidó aktivista Svájcban

A Magyarországon született Hirsch Gábor, a Holokauszttúlélők Svájci Közösségi Pontjának (Kontaktstelle für Überlebende des Holocaust) alapítója és volt elnöke az életének 90. évében halt meg tegnap Zürichben. Halálhírét családja jelentette be.


Hirsch Gábor Békéscsabán született 1929. december 9-én. Tizennégy éves volt, amikor anyjával együtt Auschwitzba deportálták 1944 júniusában. Az anyját a lágerben meggyilkolták, de ő maga is percekre volt a haláltól, azért menekült meg a gázkamrából, mert az utolsó pillanatban munkára alkalmasnak ítélték. 1945-ben Budapesten találkozott újra édesapjával, aki szintén megjárta a nácik egyik lágerét. 

Gabor-Hirsch-death.jpgHirsch Gábor. Fotó: Gamaraal Foundation, Zürich

Hirsch 1956-ban emigrált Svájcba, ahol Klein Ottóval megalapította a Holokauszttúlélők Svájci Közösségi Pontját 1994-ben (Kontaktstelle für Überlebende des Holocaust). A szervezet nem csak a holokauszttúlélők egymással való kapcsolattartását és a múltjuk feltárását, dokumentálását tűzte ki célul, hanem az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelmet is. A közösségi pont 2011-ben szűnt meg. 

FORRÁS: SWISSINFO.CH

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek