Konrád, ezúttal szavak nélkül

2023. Április 10. / 19:22


Konrád, ezúttal szavak nélkül

A kilencven éve született íróra, Konrád Györgyre emlékező kiállítás nyílt a minap a budapesti Kahan Art Space-ban. A néhány éve nyílt és gyorsan népszerűvé vált Kahan az egyik legalkalmasabb hely a Konráddal való találkozásra a zsidónegyed szívében. DÉSI JÁNOS írása.

Aki megengedi magának, hogy emlékezzen, az emlékezik.

Konrád György író, szociológus számos fontos és remek könyv szerzője, A látogatótól A cinkoson át A városalapítóig

Berettyóújfalun töltötte gyermekéveit, a holokauszt borzalmaitól éppen csak hogy megmenekült sok szerencsével és nagy bátorsággal. Talán gyermekkori élményei is hozzájárultak ahhoz, hogy diktatúrákkal, tekintélyelvűséggel, kirekesztéssel soha többé nem tudott megbékélni. 

Határozott véleménye volt a világról, de ezt elnéző, mi több, gyakran kedélyes bölcsességgel tudta előadni. Nem véletlen, hogy a Kádár rendszerben is ellenséggé vált – íróként is és a demokratikus ellenzék egyik fontos szereplőjeként is.

Művei mai is sorra, újra és újra megjelennek a Kossuth díjas szerzőnek, és – aki olyan szerencsés, hogy személyesen is ismerhette – az boldogan idézheti fel alakját a mostani, Kahan Art-béli kis kiállításon, aki nem, az talán ezeken a műveken végignézve, megért valamit abból a szabad szellemből, ami Konrádot és műveit jellemzi.

S talán a néhány éve nyílt és gyorsan népszerűvé váló Kahan az egyik legalkalmasabb hely egy Konráddal való találkozásra a zsidónegyed szívében, pár sarokra Konrád egykori, kedves iskolájától, a Madách Gimnáziumtól. Hiszen a galéria a sokszínűség, a megértés mellett a magas művészi színvonalra helyezi a hangsúlyt minden kiállításán, így most is. 

A kortárs magyar művészek krémje jelentkezett itt egy-egy alkotással. Impozáns a névsor: Féner Tamás, Győri Márton, Jovánovics György, Lajtai Péter, Lakner László, L. Ritók Nóra, Mohácsi András, Nagy Dániel, Soós Nóra, Szabó Eszter Ágnes, Szalontai Ábel, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet, Vödrös Gábor.

Ami Konrádban fontos és maradandó, azt most szavak nélkül fogalmazzák meg olyan alkotók, akiknek műveit így, együtt talán még sosem láthattuk sehol sem. Konrád hozta össze őket.

Kár lenne kihagyni.

Kahan Art Space, Budpaest VII. Nagy Diófa utca 34. A kiállítás április 29-ig tekinthető meg keddtől szombatig 13-18 óra között.

(Címlapkép: Soós Nóra. Fotó: Dési János)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek