Komárom: A rettenet megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is

2022. Szeptember 12. / 11:07


Komárom: A rettenet megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is

Szlovákiában szeptember 9-e a holokauszt és a rasszista erőszak áldozatainak napja, ebből az alkalomból szervezett megemlékezést a komáromi Selye János Gimnázium a Komáromi Zsidó Hitközséggel közösen. A helyi zsinagógában egyperces néma csönddel emlékeztek a holokauszt áldozataira, majd Paszternák Antal, a hitközség elnöke és felesége köszöntötte a résztvevőket – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma portál.

A komáromi zsinagógában a helyi Selye János Gimnázium diákjai felolvasták a komáromi zsidó áldozatok nevét, minden tizedik név után meggyújtottak egy gyertyát, és elhelyeztek egy követ az áldozatok emléktáblájánál. Ezután elhangzott a Világ Igazai közül 20 ember neve, s végül a kaddis is. 

Az emlékezők ezek után végigjárták a városban még fellelhető zsidó emlékhelyeket, megtekintették az egykori Menházban ma is megtalálható zsinagógát, könyvtárat és múzeumot. A hitközség 1930-ban építtette az Eötvös utcai házat, itt működött a kóser mészárszék, a zsidó rituális fürdő és a maceszsütöde is. 

Többek közt arra is felhívták a diákok figyelmét, hogy a második világháború előtt a városban közel 3000 lelket számláló zsidó közösség élt, amely mára alig 50 főre fogyatkozott. A túlnyomó többség koncentrációs táborokban halt meg, akik pedig túlélték a borzalmakat, főként Amerikába és Izraelbe vándoroltak ki.

Mint Králik Zsuzsanna, a gimnázium tanára írja: „célunk, hogy diákjaink szembenézzenek a múlt tanulságaival. Nem bűntudatot, hanem felelősségtudatot akarunk ébreszteni bennük. Miközben a diákok a holokausztról és más népirtásról tanulnak, rá kell ébredniük, hogy ilyen, emberek által elkövetett bűntettek újra előfordulhatnak, ahogy ez megtörtént a zsidókkal, megtörténhet másokkal is. A jövő nemzedékét neveljük, akik a jövő letéteményesei".

A Felvidék.ma cikke teljes terjedelmében itt olvaható.

(Címlapkép: Selye János Gimnázium via Felvidék.ma)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 80 éves Nádas Péter, a világirodalmi rangú író
Kultúra
A hét műtárgya: Hímzett sátordísz szukotra