Így emlékeznek pályatársai Vágó Istvánra

2023. Április 30. / 11:10


Így emlékeznek pályatársai Vágó Istvánra

Az ország egyik legismertebb és legnépszerűbb televíziós személyisége, Vágó István – akinek az édesanyja auschwitzi holokauszttúlélő volt – 74 éves korában hunyt el április 29-én. Minden előzmény nélkül, váratlanul halt meg (tizenkét órával a halála előtt még posztolt is a Facebookon). Pályatársai emlékezéseiből készítettünk egy összeállítást a tévés személyiségről, akit a Demokratikus  Koalíció (amelynek tagja volt) a saját halottjának tekint.

Sebestyén Balázs: Néhány nappal ezelőtt beszéltünk telefonon

A Fókusz stábjának szólalt meg Sebestyén Balázs azután, hogy meghalt Vágó István – írja a 24.hu. Sebestyén elmondta, néhány nappal ezelőtt beszéltek telefonon, akkor Vágó úgy fogalmazott, jó egészségnek örvend. 

„Ő tényleg az a fajta tévés volt, aki úgy adta át a stafétabotot, hogy mindig bátorított, mindig támogatott. Ő volt az egyetlen, aki dohányozhatott tévéstúdióban, soha, senkinek nem engedték meg. Kérdeztem, hogy Pista, hogy csinálod, hogy Istenként tekintenek rád? Azt mondta, »Balázskám, ha majd annyi évet leszel képernyőn, mint én, hidd el, te is dohányozhatsz!«"  – mondta a Fókusznak Sebestyén Balázs. 

Lilu: Az első találkozásunkkor is úgy viselkedett, mintha évek óta együtt dolgoznánk

„Emlékszem, amikor kiderült, hogy Vágó Istvánnal fogok műsort vezetni. Nagyon régen volt… Az volt az első gondolatom, hogy úristen, ő, mit szól ehhez? Ez neki oké? Én voltam a Való Világ-os műsorvezető. Amit menő volt cikizni. Ő a kvízmester. Már akkor legenda. Ha a folyosón összetalálkoztunk volna, és visszaköszön, büszke lettem volna. Az első találkozásunktól kezdve mindig támogató volt. Kedves. Úgy viselkedett, mintha évek óta együtt dolgoznánk. A próbák, megbeszélések röhögősek, felszabadítóak voltak. Elmondhatatlanul jól esett, és önbizalmat adott. Érdekelte a VV, a reality, még a zenetévé is… minden. Ez akkor nagy lökést adott, és az egyik legjobb tévés emlékem lett, amiért mindig hálás voltam neki. Örülök, hogy ismerhettem". (Lilu – Instagram)

Rónai Egon: Ő volt az első és voltaképpen az egyetlen, igazi

„Vágó. A kvízmester. Sokszor mondják másokra is. De ő volt az első és voltaképpen az egyetlen, igazi. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez. Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit – vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni – ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében!" (Rónai Egon, Facebook) 

Gundel Takács Gábor: A televíziózás megkerülhetetlen alakja volt

„Az kétségtelen tény, hogy ő magyar televíziózásnak a megkerülhetetlen alakja. Függetlenül attól, hogy nagyon más volt, mint én, azért nagyon sokat tanultam tőle."
(Gundel Takács Gábor a Fókusznak)

Rózsa György: Nagyra becsültem

„Mindig azt mondta, senki nem tudja úgy megröhögtetni, mint én. Nagyon megráz a halála, mert fiatalabb volt nálam, és nagyra becsültem a tudását, televíziós képességeit."
(Rózsa György, RTL)

Az Index.hu az egyik összeállításában azt gyűjtötte össze, hogy hogyan reagáltak a politikai élet szereplői Vágó István halálára, hiszen a tévés műsorvezető élete utolsó éveiben a XII. kerület DK-s önkormányzati képviselője volt. A lap idézi többek között a DK-s Gyurcsány Ferencet és Bősz Anettet, a fideszes Dömötör Andrást és a XII. kerület vezetésének megemlékezését. 

(Címlapkép: Balassa László fotóművész fényképe Vágó Istvánról 2019-ben. Forrás: Vágó István/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Izrael 75: a MERKAZ és a Bálint Ház kéz a kézben