Gyász: Meghalt a magyar származású Tuvja Raviv volt izraeli dandárparancsnok

2023. Január 25. / 17:53


Gyász: Meghalt a magyar származású Tuvja Raviv volt izraeli dandárparancsnok

Tavaly nyáron honlapunk is beszámolt róla, hogy Budapesten a szerző jelenlétében mutatták be az Egy izraeli páncélostiszt élete című kötetet, amely az 1934-ben született Tuvja Raviv (Révész Tamás) emlékirata az izraeli hadseregben töltött évtizedeiről. Ma jött a szomorú hír, hogy Tuvja Raviv az életének 89. évében elhunyt. Fakadjon áldás emlékéből!

Tuvja Raviv 1934-ben Révész Tamásként született egy vajdasági településen, majd családjával Budapesten szerencsésen túlélte a holokausztot. A háború után kivándoroltak a Izraelbe, ahol Tuvja 1952-ben, 18 évesen lett katona. Karrierjének csúcspontja az 1973-as háború volt, amelyet Izrael megnyert ugyan, Tuvja dandárja azonban rettenetes veszteségeket szenvedett: több mint száz tankjából alig a tizede maradt működőképes, a bajtársai zöme pedig hősi halált halt.

tuvja_raviv (3).jpgTuvja Raviv, azaz Révész Tamás a tavalyi könyvbemutatón

A hadseregben egy időben a legendás Ariel Sharon volt a parancsnoka, találkozott Golda Meir miniszterelnök-asszonnyal, Jichák Rabinnal, a későbbi miniszterelnökkel, s szolgálta a hazáját Törökországban katonai attaséként. 

Tavaly a Peko Kiadó gondozásában jelent meg Tuvja Raviv Egy izraeli páncélostiszt élete című emlékirata, amelyet Szilágyi Erzsébet fordított magyarra.

Fonódjon be emléke az élet kötelékébe!

Kapcsolódó írásunk:
Tuvja Raviv: Egy izraeli páncélostiszt élete – Bajmoktól Szarajevóig

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek