Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

2022. November 21. / 10:44


Elhunyt Hédi Fried, aki a rasszizmus ellen dolgozó tanárokat támogatta

Svédországban 98 éves korában elhunyt Hédi Fried holokauszttúlélő, akit Máramarosszigetről 1944-ben deportáltak Auschwitzba, majd felszabadulása után Svédországban telepedett le. Mivel ismert személyiség volt, haláláról tegnap XVI. Károly Gusztáv svéd király is megemlékezett, aki ezt írta: „Hédi Fried hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról és az emberi méltóság sérthetetlenségéről".

Hédi Fried a romániai Máramarosszigeten (ma: Sighet) született, ahonnan 1944-ben Auschwitzba deportálták, majd Bergen-Belsenbe került. Felszabadulása után 1945-ben a Svéd Vöröskereszt segítségével emigrált Svédországba.

Pszichológusként dolgozott, de hivatásának tekintette azt is, hogy a társadalmat tájékoztassa a náci koncentrációs táborok rettenetéről, és hogy a  demokratikus értékek fontosságának hirdetésével küzdjön az idegengyűlölet ellen. Munkásságáért megkapta az irodalmi Illis Quorum-érmet, majd a Natur & Kulturs Kulturprist elnevezésű svéd békedíjat. 2001-ben alapította meg a Michael A. Fried Alapítványt, amely ösztöndíjakkal segíti az idegengyűlölet ellen dolgozó tanárokat.

316283788_507724261398943_6928469277384806056_n.jpgHédi Fried (Fotó: Auschwitz Memorial/Facebook)

XVI. Károly Gusztáv svéd király 2019-ben Serafimer-érdeméremmel tüntette ki a demokráciáért és az emberi értékekért folytatott hosszú és áldozatkész munkájáért. 

A svéd királyi ház (Kungahauset) a hivatalos Facebook-oldalán tegnap közzétette XVI. Károly Gusztáv részvétnyilvánítását, amelyben az uralkodó így fogalmaz: 

„A családom és én szomorúan fogadtuk Hédi Fried halálhírét. Ő hazánk egyik első számú közéleti személyisége volt, akitől svédek generációi tanultak a holokauszt gonoszságáról és az emberi méltóság sérthetetlenségéről. Nagyra értékeltük kedvességét és bölcsességét mindannyiszor, amikor családunknak szerencséje volt találkozni vele. Köszönettel és tisztelettel emlékezünk Hédi Friedre és cselekedeire".

(Címlapkép: Hédi Fried átveszi XVI. Károly Gusztáv királytól a Serafimer-érdemérmet. Fotó: Kungahauset/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében
Zsidó világ
Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!