Egy perc csend a világ halálára: A Soá emléknapja

2019. Május 02. / 13:57


Egy perc csend a világ halálára: A Soá emléknapja

Mert akkor meghalt a világ és azóta halott, halottak vagyunk mi mind, akik utána születtünk, onnan nézve, mert már egy másik világban élünk. Egy olyanban, ahol a születést érvényes törvény minősítheti halálos bűnné. Azóta is. 


Most Izraelben megáll egy percre az élet. Jelezve, hogy bár minden ment tovább, mint mindig, valójában nem folytatódott tovább semmi. A teremtés megállt Auschwitzban, talán abban a pillanatban, amikor az Auschwitz-album híres képén szereplő öregasszony egy kisgyerek kezét fogva elindul a gázkamrák felé. Ahogy mennek, egymás kezét fogva.

Ők elégtek mind, a tábor felszabadult, a háború véget ért, megalakult Izrael állama, a túlélők hazajöttek, folyton erről beszéltek azután, vagy soha többé nem beszéltek erről. Jó emberek lettek, vagy rosszak, gyerekeket nemzettek a meggyilkolt gyerekek helyébe, gyerekeket, akik mostanában lépnek be az időskorba, szorulnak egyre inkább a gondoskodásunkra. Mindez lassan történelem lesz. És mégsem. Mégsem telik az idő azóta.

Azóta, hogy előírták, hogy két emberi lény nem lehet szerelmes egymásba, mert az „fajgyalázás” lehet. Hogy aki zsidó, az nem ugyanolyan ember többé és nem ugyanolyan polgára a Vaterlandnak, a magyar hazának, amilyen még tegnap is volt. Hirtelen megtörtént, amit a nagy zsidó író, Kafka megjövendölt. Emberek egy csoportja, akiket sokszor már nem fűzött össze semmi kötelék, hirtelen, társadalmi értelemben, bogárrá változott, bogárrá, akitől undorodnak és akit, ha lehet, eltaposnak, anélkül, hogy bárkinek megfordulna fejében, hogy ezzel bármi gond lehet.

Tatár György filozófus szerint akkor, amikor a puszta megszületést érvényes törvény minősítette halálos bűnné, a világ gyökere szakadt el. Azóta a hely, ahol élünk, nem világ többé. Utólag visszanézve attól lehet félni, ha a történelem vértengerét szemléljük, hogy talán soha nem is volt az.

És a Soá emléknapján megáll az élet egy percre, hogy ne felejtsük el, az idő telik, de soha semmi nem mehet többé úgy tovább. Megtörtént, lehetőséggé vált, újra megtörténhet, ahogy történik azóta is, bosnyákokkal, szerbekkel, tuszikkal és másokkal.

Az idő, amely megállt, újraindul majd, amikor eljön a Messiás, hogy jóvátegye az emberi történelmet. Addig emlékezünk rájuk. Mindükre. Örökké.

Álljanak meg egy percre, ha tehetik, Önök is ma.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek