Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

2022. December 01. / 05:40


Botlatókövet raknak le az embermentő Tóth Potya István emlékére

Tóth Potya István (1891-1945) tizenkilencszeres magyar válogatott labdarúgó, az FTC legendás játékosa, majd eső hivatásos edzője volt, aki a vészkorszakban sok üldözött ember életét mentette meg a saját élete árán. Az embermentőt ugyanis elfogták, letartóztatták, majd a nyilasok kivégezték. A tiszteletéte botlatókövet helyeznek el Budapesten, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól.

Tóth Potya István emlékének megőrzésére egykori klubja, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) az utóbbi években nagy gondot fordít: a klub korábban időszaki kiállítást rendezett, majd a Mazsihisszel közösen megemlékezést is szervezett a tiszteletére. Tóth Potyának emléket állítottak az FTC-MVM Sportközpontban, ahol róla nevezték el az egyik edzőpályát, és az ő nevét viseli a Groupama Aréna egyik skyboxa is. Emlékezetének megőrzését szolgálja egy, a közelmúltban az edzőnaplóiból kiadott könyv is. 

A budapesti Dohány utcai zsinagóga udvarán, a  Wallenberg emlékparkban található  márványtáblára tavaly vésték föl a nevét az embermentők névsorába. Egykori klubja tavaly kezdeményezte a Jad Vasem Intézetnél, hogy Tóth Potya István kapja meg a Világ Igaza címet.

Tóth Potya István emlékére most botlatókövet is elhelyeznek egykori lakóhelye, a XIV. kerületi Telepes utca 41. számú ház előtt december 6-án, kedden délután fél 3-tól. A megemlékezés szervezői a Ferencvárosi Torna Club, a XIV. kerületi önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike).

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Így készül a tökéletes hanukai fánk
2022. December 22. / 16:46

Így készül a tökéletes hanukai fánk

Ünnepek
Véletlenül angyalok vagyunk néha – Jó szombatot!