Botlatókövet kap az Auschwitzba hurcolt Jane Haining Edinburgh központjában

2023. Február 11. / 19:30


Botlatókövet kap az Auschwitzba hurcolt Jane Haining Edinburgh központjában

Edinburgh képviselőtestülete egyhangúlag úgy döntött, hogy botlatókövet helyeznek el a skót főváros központjában Jane Haining emlékére. A botlatókövet egy templom előtt fogják elhelyezni Edinburg központjában – írta a hvg.hu az Edinburgh News beszámolója alapján.

„Ha ezeknek a gyermekeknek a napsütéses napokon szükségük volt rám, hát nem még nagyobb szükségük van rám a sötétség mostani napjaiban?” – írta a BBC-n megjelent visszaemlékezés szerint.

Jane Haining Skóciában született és nőtt fel, mélyen vallásos, protestáns családban. Édesanyját öt éves, édesapját húsz éves korában veszítette el: jól ismerte az árvaság, az elhagyatottság tapasztalatát. 35 évesen, 1932-ben érkezett Budapestre, az 1841-ben alapított Skót Misszió munkatársaként, mely 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát a Vörösmarty utcában. Bár a háború kitörése után többször is azt az utasítást kapta, hogy utazzon haza, erre nem volt hajlandó.

Haininget 1944 áprilisában tartóztatta le az SS, először a budai Fő utcai börtönbe, majd Auschwitzba került, ahol júliusban életét vesztette. Jane Haining az egyetlen skót, aki megkapta a Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetését. A pesti rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti része az ő nevét viseli 2010 nyara óta.

És mi, magyar zsidók sem felejtjük el Miss Jane Haininget.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek