Botlatókövek Esztergomban: 17 elhurcolt zsidó polgárnak állítottak emléket

2021. Október 02. / 21:00


Botlatókövek Esztergomban: 17 elhurcolt zsidó polgárnak állítottak emléket

Az Esztergomi Önkormányzat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében tizenhét botlatókövet helyeztek el a település különböző pontjain a városból elhurcolt zsidó lakosok emlékére. A kemma.hu beszámolója alapján.

Az elhurcoltak nevét is ráírták a kövekre (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)Az elhurcoltak nevét is ráírták a kövekre (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A résztvevőket Salkovics Róbert, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) esztergomi elnöke köszöntötte, majd beszédet mondott Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke. 

A Széchenyi tér 13. szám előtt tartott megemlékezésen elhangzott, hogy Gunter Demnig német szobrászművész ötlete alapján készülnek a botlatókövek, melyeket az elhurcoltak utolsó, szabadon választott lakhelyük előtt szoktak elhelyezni és melyekből mintegy ötszáz található már Magyarországon.

Hernádi Ádám polgármester kijelentette: ezekkel az alkotásokkal emléket állíthatnak tizenhét elhurcolt esztergomi polgárnak. Peragovics Ferenc pedagógus felidézte a helyi zsidóság történetét, majd az összejövetel végén Salkovics Róbert és Peragovics Ferenc elhelyezte az első két követ.

2021 őszén az alábbi helyszíneken helyeznek még el botlatóköveket:

Pásztó: október 3. vasárnap / találkozó: 10.00 óra, Fő út 61-63.
Jászberény: október 8. péntek / találkozó: 13.00 óra, Patkó utca 10.
Budapest: október15. péntek / találkozó: 14.00 óra, Batthyány utca 56.

Az esemény minden érdeklődő számára nyitottak. További részletek az egyesület Facebook oldalán olvashatók

Magyarországon az első botlatókő „felavatására” 2007-ben a budapesti Ráday utcában került sor, a Mazsike pedig 2015 óta vesz részt aktívan az elhelyezésekben.

Címlapkép: Nagy Ákos

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek