Botlatókő Berczeller Lajos, az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke emlékére

2022. Október 02. / 15:59


Botlatókő Berczeller Lajos, az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke emlékére

Berczeller Lajos 1859. október 11-én született a ma Szlovákiához tartozó Ipolyságon. A település megbecsült polgáraként a családi cég vezetése mellett számos tisztséget látott el, majd a XX. század első évtizedétől ő volt az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöke. Négy hónappal a nyolcvanötödik születésnapja előtt ölték meg Auschwitzban. A rá emlékeztető botlatőkő elhelyezése az ipolysági Kapusta Krisztina, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatójának érdeme.

Mostantól botlatókő emlékeztet Berczeller Lajosra, a holokauszt áldozatára Ipolyságon. A Kutak Adrienn keramikusművész által fémből készített kis emlékkövet az egykori ortodox zsinagóga tőszomszédságában, a volt ipolysági gettó kapujánál helyezték el – írja a Felvidék.ma hírportál.

Mint a megemlékezésen elmondták, Berczeller Lajosnak semmiféle emlékjele nem volt eddig a szülővárosában. 

– Az ortodox zsidó temetőben nyugvó felesége és bátyja mellett találunk egy üres sírhelyet. Berczeller Lajosnak nem adatott meg a végtisztesség, négy hónappal a nyolcvanötödik születésnapja előtt Auschwitz haláltáborában hunyt el – foglalta össze életét a kegyeleti megemlékezésen Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa, aki az OR-ZSE harmadéves közösségszervező szakos hallgatója.

Az eseményen beszédet mondott Radvánszki Péter rabbi, aki egyebek között ezt mondta:

– Galamb a szikla hasadékában, ez juthat eszünkbe, ha lepillantunk a botlatókőre. Ennyi emlék maradt meg Berczeller Lajosról. Egy hitközségi elnök munkája minta számunkra, kis élhető közösségeket irányítottak. Összetartó és szeretetteljes közösségeket szeretnénk mi is kialakítani, ebben példa számunkra.

Berczeller Lajos 1859. október 11-én született Ipolyságon, édesapja a balassagyarmati születésű Berczeller Márton volt. Szülei kereskedőnek szánták. A családi cég vezetése mellett számos tisztséget látott el. Többek között édesapjától vette át az Ipolysági Ortodox Hitközség elnöki posztját a XX. század első éveitől.

Az agg Berczeller Lajost 1944 nyarán a pompás polgárházából a helyi Malom utca környékén kialakított gettóba kényszerítették, innen június 8-án deportálták Auschwitzba, ahol június 16-án meggyilkolták. 

(Forrás: Felvidék.maOr-ZSE)

(Címlapkép: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek