A lepke akkor szép, ha szabadon száll: Csukás István emlékére

2020. Február 24. / 21:45


A lepke akkor szép, ha szabadon száll: Csukás István emlékére

Emlékeznek? mind emlékezünk? Süsü nem akarja elkapni a lepkét, mert az akkor szép, ha szabadon száll, A nagy ho-ho-ho horgász soha nem fog halat, talán nem is akar halat fogni. Pom Pom pedig, bár nem látjuk, mindig megvárja Picurt egy új mesével. Továbbra is.

Oriza-Triznyák. Így hívják Mirr-Murr macskabarátját. Oriza Triznyák, a macska. Mintha Örkény vagy Mrozek találta volna ki, esetleg Ionesco. Megejtően szép abszurd meséket írt, „hősei” kétbalkezes kocahorgászok, egyfejű, testi hibás sárkányok, akiket különleges, túlságosan is emberi „hibáik” tesznek kivételessé: híres egyfejűvé. És a Festéktüsszentő Hapci Benő, a Golyókapkodó és a derűsen abszurd fantázia légiónyi képviselője. Feltalálta, Lázár Ervinnel, a másik mesebeli óriással közösen az abszurd tündérmesét. Bajszos, mokány ember, két lábbal a földön a tótágast állt világban, józan és okos, aki tudja, hogy a mese valóságos fájdalmak, feloldozások, konfliktusok sűrítése, konzerválása.

Aki játékosággá oldotta az abszurdot, amely mégis otthagyta összetéveszthetetlen, melankolikus mellékízét minden meséjén. A különcein, akiket a jóságos Pom Pom a szörnyszülöttek magányából visszamesélt a világba. Picur gyermeki világába, mert máshol az Órarugúgerincű Felpattanóknak nincs helyük. A magányról írt, a kétbalkezes különcök magányáról, a divatjamúltakról, a szabálytalanokról, a mesevilág száműzöttei tértek vissza diadalmasan meséiben.

Ha volt bárki Magyarország történetében érzületileg igazán, zsigerien liberális, hát ő az volt. Kell legyen hely, hirdette, az egyfejű sárkányoknak, a radírpóknak, a magányos szamovárok titkos lelki életének. Szomorú, mégis reménykedő ember volt, mint minden nagy mesélő. Értette minden szabálytalan meselény „titkos, nagy álmát”. A kortárs magyar liberalizmus legszebb, legbölcsebb, leginkább életközeli mondatai közé tartozik Süsü, a sárkány felfedezése, hogy a lepkét nem szabad megfogni. Akkor szép, ha szabadon száll.

A népi szürrealizmus egyik utolsó nagy költője Cipő és Kiss Tibi, a Most múlik pontosan nemzedéke előtt. Az intellektuális költészeten átszűrt tiszta dalszerűség, amelynek legszebb példája talán az Istenke, vedd térdedre édesanyámat, Orbán Ottóhoz vitte igazán köze.

Nem fontos. A halál nem fontos. Mert erősebb a szeretet, mint a halál, igaz, amit az Énekek Éneke mond. Semmi sem történt. Pom Pom ül az ágon, egy szép, hosszú ágon és várja, minden nap megvárja Picurt, amíg világ a világ. Mindig lesz egy új meséje a hazatalálásról, mert nincs olyan furcsa szerzet, amelynek ne lehetne dolga a földön. A mesemondók meghalnak, de újak ülnek helyükbe és folytatják tovább. A mese és a költészet örök. 

Minden egykori, aktuális és leendő magyar gyereknek hiányozni fog. Nekünk is.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek