A Knesszet delegációja a Cipők emlékművénél Budapesten

2023. Május 03. / 11:38


A Knesszet delegációja a Cipők emlékművénél Budapesten

Az izraeli törvényhozás (Knesszet) Izraeli-Magyar Baráti Társasáságának tagjai ma reggel az emlékezés koszorúit helyezték el a vészkorszakban Dunába lőtt áldozatok emlékművénél. A delegációt Israel Eichler, a törvényhozás alelnöke vezette, a politikusokat Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya fogadta, jelen volt Jákov Hadas-Handelsmann, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és dr. Verő Tamás főrabbi.

– Imádkozunk azért, hogy ilyen rettenetes események soha sehol ne történhessenek többé a világban – mondotta Israel Eichler , a Knesszet  alelnöke, az izraeli törvényhozás Izraeli-Magyar Baráti Társasáságának  vezetője, a Knesszet alelnöke ma reggel a Duna partján, a Cipők emlékművénél .

koszoruzás-05-03-1.jpgMátrai Márta és Israel Eichler

A politikus a Zsidó Állam parlamentjének további három képviselőjével tette tiszteletét az emlékműnél, akik mindannyian tagjai a Knesszet Izraeli-Magyar Baráti Társasáságának: ott volt Jifat Sasa BitonTsega Melaku  és Simon Davidson. A delegáció tagjaként jelen volt Dor Kaidar, a Knesszet nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora is.

koszoruzás-05-03-2.jpg

Az izraeli delegációt Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya, Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete és dr. Verő Tamás  főrabbi fogadta. 

koszoruzás-05-03-3.jpg

Az emlékezés koszorúit Mátrai Márta és Israel Eichler helyezte el az áldozatok tiszteletére, az egyik koszorúra az izraeli, a másikra a magyar parlament nevét írták. A koszorúzás után a magyar háznagy és a Knesszet alelnöke rövid beszélgetést folytatott a holokauszt emlékezetkultúrájának fontosságáról, arról, hogy az emlékezés és emlékeztetés hozzásegítse a világot ahhoz, hogy a rettenet még egyszer ne történhessék meg. 

koszoruzás-05-03-4.jpgDr. Verő Tamás főrabbi imája

A megemlékezés dr. Verő Tamás főrabbi héber és magyar nyelven az áldozatok emlékére elmondott imájával zárult. 

(Fotók: Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek