A 150 éve fölavatott zsinagógát ünneplik Pécsett

2019. Július 16. / 10:35


A 150 éve fölavatott zsinagógát ünneplik Pécsett

Ünnepi megemlékezést tartanak  a pécsi zsinagóga 150 éves felavatása alkalmából július 22-én, hétfőn, fél 11-től. A programok nyitottak, minden érdeklődőt szeretettel vár a Pécsi Zsidó Hitközség és a házigazda, Goldmann Tamás, a helyi hitközség elnöke. 


A pécsi zsidó templom Feszl Frigyes, Gerster Károly és Kauser Lipót tervei alapján épült az 1860-as évek második felében. Az ünnepélyes avatása 1869. július 22-én történt Löw Lipót szegedi főrabbi, Hirschfeld Jacob Heinrich augsburgi főrabbi és Ehrlich Ede pécsi főrabbi által. A Fürdő utca 1. szám alatt álló épület Pécs egyetlen, a Dunántúl pedig legnagyobb zsinagógája. 

A templom fölavatásának 150. évfordulója alkalmából július 22-ére a zsinagógában szervezett megemlékezésen fél 11-től köszöntőt mond Schönberger András pécsi főrabbi és  Róna Tamás főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestületének elnöke, majd Gáti Oszkár színművész Lőw Lipót 1869-es beszédéből olvas fel részleteket. Közreműködik Nógrádi Gergely főkántor. 

A délutáni program 14 órakor kezdődik, amelyen Heisler András, a Mazsihisz elnöke mond köszöntőt, majd szemelvények hangzanak el a pécsi zsidóság történetéből Hábel János, Schweitzer Gábor, Vörös István Károly és Nagy Mariann előadásában.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek