210 éve született Lőw Lipót, a neológia szellemfejedelme

2021. Május 22. / 21:30


210 éve született Lőw Lipót, a neológia szellemfejedelme

„Morvaországból jön 1835-ben hazánkba Löw Lipót is, a művelt és hazafias érzésű rabbi első nagy példaképe, a magyar zsidóság átalakulásának, rendkívüli műveltségénél, tekintélyénél és szívósságánál fogva legnagyobb előmozdítója” – írja róla Komlós Aladár a Magyar-zsidó szellemtörténetben. És valóban ő a neológia egyszerre és egymástól elválaszthatatlanul vallási és társadalmi mozgalmának legnagyobb gondolkodója és rabbija. Ma 210 éve, 1811. május 22-én született.  

A kép forrása: WikipédiaA kép forrása: Wikipédia

A prágai Löw rabbi, a Maharal leszármazottja, akinek Magyarország nem születésétől fogva otthona, hanem választott hazája lesz, miután hatalmas vallási és világi műveltséget szerez. Ő az, aki az elsők között prédikál mégis magyarul, aki az első magyar nyelvű zsidó újságot adja ki (a címe Magyar Zsinagóga volt, nem volt hosszú életű, de igencsak messzire ment néha újító szellemben). Ő az, aki magával hozza a német ihletésű zsidó Felvilágosodás szellemét az országba és összekapcsolja a modernitást a hazafisággal, kora egyik legragyogóbb magyar nyelvű szónokává válva.

A legelső merész újító, Chorin Áron Löw atyai barátja az ifjúnak, aki bátran hirdeti, hogy a zsidóság immár nem nép, csak vallásfelekezet, úgyhogy bátran megmagyarosodhat szavában, érzésében és intézményeiben. A szabadságharc idején tábori lelkészként szolgál, utána rövid időre be is börtönzik, ezt követően kerül talán legfontosabb állomáshelyére, Szegedre, ahol a nagyságban hozzá mérhető fia, Löw Immanuel is ténykedik majd szinte egész hosszú, tragikusan végződött életén keresztül (azért érdemes tudni: Löw Lipótnak 14 gyermeke volt).

A zsidók emancipációjáért folyó küzdelem egyik tábornoka, élete során hol radikális, hol pedig, egyre inkább, mérsékelt újító. Az ortodoxok és a neológok közötti kongresszuson nem hajlandó részt venni, de egyértelműen ő lesz a kongresszusi zsidóság szellemi vezetője, a neológia történetének egyik legnagyobb tudósa és vallási tanítója.

Neve – akárcsak fiáé – él a magyar zsidóság és valamelyest még a tágabb közösség emlékezetében is 210 évvel születése után, de művének tanulmányozása, újrafelfedezése még további, kimeríthetetlen inspirációk forrása lehetne számunkra. Nem meglepő: ő a neológ zsidóság alapító szellemfejedelme.

Legyen áldás az emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek