Zsinagógai gyilkosság: Heisler András levele a zsidó világ egységéről

2019. Május 02. / 12:33


Zsinagógai gyilkosság: Heisler András levele a zsidó világ egységéről

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fejezte ki együttérzését a zsinagógai lövöldözés túlélőinek és az érintett zsinagóga rabbijának, Jiszroel Goldsteinnek valamint Oberlander Baruchnak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának. Az alábbiakban az elküldött levelet közöljük.


Rási szerint, amikor a Sínai-hegy lábánál álltunk, egyetlen szívként dobbant az egész nép szíve. Így érzünk most is, kaliforniai testvérünket gyászolva, a szélsőjobboldali gyilkosság után.

Fél éve, amikor egy konzervatív zsinagógában mészárolt egy neonáci, mind megtanultuk újra, hogy bár van különbség, de nincs szakadék Izrael közösségeinek tagjai között. Helyreállt a gyászban és a fájdalomban a zsidó világ egysége. Úgy tűnik, hogy az a gyilkosság egy új korszak kezdetét jelentette.

Mi személyesen nem ismertük azt az asszonyt, akit a helyi közösség szeretett ás tisztelt, mégis most közösen gyászolják őt szekuláris, progresszív, ortodox zsidó emberek szerte a glóbuszon. Egy nép vagyunk újra, egy szív.

Szükségünk lesz egymásra most, amikor a bizonytalanság és a félelem világszerte nő. A félelem egyetlen ellenszere ez: a tevékeny, áldozatkész szolidaritás.

Együttérzünk testvéreink fájdalmával, a Chabad-közösség gyásza a mi gyászunk. Adj békét –könyörgünk fő imádságunk végén és most is, Istenhez.

Gyors és teljes gyógyulást a sérülteknek, legyen áldott a meggyilkolt Lori Gilbert-Kaye emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Elhunyt Auschwitz utolsó francia túlélője
Megemlékezések
144 éve született Thomas Mann, a héber mítosz újraálmodója

Kommentek