Zsinagógai gyilkosság: Heisler András levele a zsidó világ egységéről

2019. Május 02. / 12:33


Zsinagógai gyilkosság: Heisler András levele a zsidó világ egységéről

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke levélben fejezte ki együttérzését a zsinagógai lövöldözés túlélőinek és az érintett zsinagóga rabbijának, Jiszroel Goldsteinnek valamint Oberlander Baruchnak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbijának. Az alábbiakban az elküldött levelet közöljük.


Rási szerint, amikor a Sínai-hegy lábánál álltunk, egyetlen szívként dobbant az egész nép szíve. Így érzünk most is, kaliforniai testvérünket gyászolva, a szélsőjobboldali gyilkosság után.

Fél éve, amikor egy konzervatív zsinagógában mészárolt egy neonáci, mind megtanultuk újra, hogy bár van különbség, de nincs szakadék Izrael közösségeinek tagjai között. Helyreállt a gyászban és a fájdalomban a zsidó világ egysége. Úgy tűnik, hogy az a gyilkosság egy új korszak kezdetét jelentette.

Mi személyesen nem ismertük azt az asszonyt, akit a helyi közösség szeretett ás tisztelt, mégis most közösen gyászolják őt szekuláris, progresszív, ortodox zsidó emberek szerte a glóbuszon. Egy nép vagyunk újra, egy szív.

Szükségünk lesz egymásra most, amikor a bizonytalanság és a félelem világszerte nő. A félelem egyetlen ellenszere ez: a tevékeny, áldozatkész szolidaritás.

Együttérzünk testvéreink fájdalmával, a Chabad-közösség gyásza a mi gyászunk. Adj békét –könyörgünk fő imádságunk végén és most is, Istenhez.

Gyors és teljes gyógyulást a sérülteknek, legyen áldott a meggyilkolt Lori Gilbert-Kaye emléke.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek