Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

2022. December 20. / 12:25


Zsidó Budapest 150: A Mazsihisz is Erzsébetváros partnere az ünneplésben

A főváros jövőre ünnepli Pest, Buda, Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját, amelynek alkalmából számos rendezvénnyel emlékeznek majd Budapest létrejöttére. Erzsébetváros önkormányzata felkérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), hogy 2023-ban felekezetünk legyen a kerület partnere az ünnepségsorozatban. Minderről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a Rumbach-ban, amelyen részt vett Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

150-sajto-2.JPG

Az évforduló ünnepségsorozatának középpontjában – a hetedik kerület történelmére, hagyományaira építve – a zsidó kultúra és művészet áll. A rendezvénysorozat védnöke Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartott tájékoztatón többek között részt vett Jákov Hadas-Handelsman, Karácsony Gergely főpolgármester, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, Deutsch Péter rabbi.

A tájékoztatón Heisler András elmondta: Budapest hetedik kerülete, Erzsébetváros egy olyan különleges része fővárosunknak, ahol a zsidó-nem zsidó együttélésnek évszázados hagyományai vannak. Itt találhatók a tradicionális zsidó felekezetek központjai és intézményei, itt van az úgynevezett „zsidó háromszög", a Dohány utcai, a Kazinczy utcai és Rumbach Sebestyén utcai zsinagógák által határolt tér, a zsidó és a nem zsidó kultúra együttélésének helyszíne.

A zsidó és nem zsidó „szimbiózisra" példaként az elnök megemlítette, hogy a „Szól a kakas már” című dalt sokan még mindig magyar népdalnak vélik, holott azt köztudomásúlag az 1751-ben született Taub Eisik nagykállói csodarabbi szerezte. Megemlítette a Rosenthal Mariusz néven 1789-ben született, de Rózsavölgyi Márk néven ismertté vált zeneszerzőt, Petőfi barátját, akinek a magyar kultúra a csárdást és az első magyar körtáncot köszönheti. Rózsavölgyi egyik csárdását Liszt Ferenc is feldolgozta a VIII. Rapszódiájában, sőt, a Nemzeti Színház megnyitásakor is egy olyan palotást játszottak, amelyet a zsidó vallású Rózsavölgyi írt.

Fotók: Budapest Főpolgármesteri hivatal / Ruzsa Rania

Heisler András úgy fogalmazott: az említett „szimbiózis" miatt fogadta lelkesen a Mazsihisz a hetedik kerületi polgármester, Niedermüller Péter megkeresését azzal kapcsolatban, hogy a Szövetség legyen a kerület partnere  a Pest, Buda, Óbuda egyesülésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő rendezvénysorozaton.

A Mazsihisz elnöke végül közölte: „Budapest csodálatos város páratlan adottságokkal és alapjaiban békés lakosaival. A hetedik kerület hagyományaira épülő kultúra, a magyarság és a zsidóság között jelenlévő szimbiózis e helyen megkerülhetetlen. A Mazsihisz ezért örömmel támogatja és vállal partnerséget a 150. évforduló eseményeiben. Mert ez a város mindannyiunké".

A „Zsidó Budapest 150 éve” rendezvénysorozat elsősorban a Gólem Szinházzal, a Bálint Házzal, a Csányi5 Zsidó Történeti Tárral és a Mazsihisszel közösen valósul meg.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után
2023. Február 06. / 09:20

Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

Élet + forma
A Tóra és a lélek: Bibliaterápia
2023. Március 10. / 12:37

A Tóra és a lélek: Bibliaterápia