Zsidó álhír járta be az egész világsajtót: nem bántotta a pittsburghi áldozatokat az izraeli főrabbi

2018. Október 30. / 11:37


Zsidó álhír járta be az egész világsajtót: nem bántotta a pittsburghi áldozatokat az izraeli főrabbi

Tegnapra tele lett a világ a hírrel, hogy David Lau, Izrael askenázi főrabbija nem volt hajlandó zsinagógának nevezni a helyet, ahol 11 embert meggyilkolt egy fehér fajvédő szombaton, imádkozás közben. Ennek épp az ellenkezője igaz.


„Mi a kapcsolat a két dolog között? Nincs mit beszélni erről a témáról. Zsidó emberekről beszélünk, akiket azért gyilkoltak meg, mert zsidók voltak. Milyen kérdés merülhet itt fel egyáltalán? Nem értem, mit lehet erről a kérdésről beszélni. Annak következményeként haltak meg, hogy zsidók voltak. Számít, hogy milyen zsinagógában, milyen liturgia szerint imádkoztak?” – kérdezte David Lau a Makor Rishon (szó szerint Első Forrás, más fordításban Első Kézből) nevű ortodox újság riporterétől, amikor az arról érdeklődött nála hosszan, milyen zsidók voltak az áldozatok, lehet-e imaházukat zsinagógának nevezni. És elég egyértelműen annak nevezi, héberül bét kneszetnek, a gyülekezés házának, zsinagógának.

Amikor a riporter jelzi számára, hogy az ultraortodox sajtó valóban nem nevezi zsinagógának a pittsburghi mészárlás helyszínét, jóformán lehatárolódik tőlük. „Talán a szóvivőjük vagyok” – kérdez vissza.

A még újabb kérdésre, hogy akkor most tényleg lehet zsinagógának nevezni a helyet (amit David Lau főrabbi már megtett), Lau kissé mintha türelmét vesztené és elmondja, hogy a gyilkos számára mindenesetre olyan helynek tűnt, amelynek erőteljes zsidó atmoszférája van, ahol emberek imasálban, zsidó imakönyvekből imádkoztak és Tóra-tekercsek voltak a Tóra-szekrényekben és neki ez elég volt, azért ide ment éppen, mert imádkozó zsidókat akart ölni. Ezért a fájdalom és a düh.

Ebből a mondatból emelték ki címnek, hogy zsidókat öltek egy olyan helyen, „amelynek zsidó atmoszférája van”. A kontextusból kiemelt cím félrevezető lehetett és ez okozhatta a bajt, ezt a címnek kiemelt mondatot visszhangozta a világ ezernyi sajtóterméke, miközben a cikkből nyilvánvaló, hogy David Lau nem tagadta, hogy a hely zsinagóga, sőt azt mondta, hogy erről beszélni sincs mit most.

Az ultraortodox sajtó híradásai, amelyek valóban nem nevezték zsinagógának a pittsburghi mészárlás helyszínét és a Főrabbinátus gyakori, barátságtalan nyilatkozatai a nem ortodox zsidó irányzatokról és az a tény, hogy Izraelben a Főrabbinátus befolyása miatt az állami életből kiszorított, másodrendű irányzatokról van szó, alighanem hozzájárult ahhoz, hogy egy félreértett kijelentésből kisebb világbotrány kerekedjen. Érdemes talán mégis leszögezni, hogy David Lau nem azt mondta, amit számos helyen neki tulajdonítottak, hogy ne nőjön még tovább az ellenségeskedés egy tévedés miatt a zsidó világban és segítsük a minél pontosabb tájékozódást.

A beszélgetés eredeti héber nyelven ide kattintva, a Forward.com korrigáló cikke pedig ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Középkori zsidó imakönyv tért vissza 600 év után Kölnbe

Kommentek