Világtörténelem: Egy moszlim férfi a bradfordi zsinagóga egyik elöljárója

2016. Április 14. / 20:30


Világtörténelem: Egy moszlim férfi a bradfordi zsinagóga egyik elöljárója

Az év elején Jani Rashidot, egy moszlim férfit, aki sokat dolgozott a különböző etnikai és vallási csoportok együttélését szolgáló projektekben, elöljárói közé fogadta a hitközségi elnök javaslatára a Bradfordi Reform Zsinagóga. Alighanem ez az az első ilyen eset a világtörténelemben.


janirashid.jpg
Rudi Leavor és Jani Rashid


Rashid az épület működtetésével kapcsolatos döntésekben vesz részt, ami már csak azért sem esik majd nehezére, mert ő volt az is, aki segített összegyűjteni a pénzt a műemléki státuszú épület tetőszerkezetének felújítására tavaly. A kis létszámú zsinagógai közösség kapacitását ugyanis meghaladta az építkezés finanszírozása.

Jani Rashid megtiszteltetésnek vette a felkérést, mint mondta, illeszkedni fog eddigi munkájához, amely arra irányul, hogy erősítse a kapcsolatokat a város vallási közösségei között.

„Amikor annyi nehézséggel kell mindkét közösségnek szembenéznie, mi meg akartuk mutatni, hogy itt, Bradfordban ismeretlen az ellenségeskedés. Jani nagyszerű ember és régóta közel áll hozzánk. Jelezni akartuk, hogy nem hagyunk éket verni a két felekezet közé”-modta Rudi Leavor a hitközség 87 éves vezetője a Jewish Chronicle-nek.

Rashid elöljáró gyerekkora óta otthon van a moszlim környezetben álló zsinagóga környékén, amikor gyerekkorában betévedt, beszámolója szerint mindig szeretettel fogadták. Hozzátette még, hogy a mindössze 45 tagú zsidó közösség helyett a moszlim híveknek kell gondoskodniuk az épületről és ők fel is vállalták ezt a felelősséget a Londonon kívüli legöregebb reform zsinagógáért.

A hír, amely annakidején bejárta az angol országos sajtót is, azért került most elő, mert a BBC pészachi programja újabb riportban tér majd vissza az esetre.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek