Ukrajna ortodox főrabbija a Mazsihisz elnökénél

2022. Március 23. / 19:16


Ukrajna ortodox főrabbija a Mazsihisz elnökénél

A Magyarországon tartózkodó  Jákov Dov Bleich rabbi, Ukrajna főrabbija tegnap látogatást tett Heisler Andrásnál, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökénél a Szövetség budapesti székházában. A főrabbi megköszönte a magyar zsidók, a magyar zsidó szervezetek, s azon belül a Mazsihisz segítségét az Ukrajnából menekült hittestéreink támogatásáért.

Jákov Dov Bleich rabbi és Heisler András már évek óta ismerik egymást, hiszen munkakapcsolatban vannak mind a Zsidó Világkongresszusban (World Jewish Congress – WJC), mind az Európai Zsidó Kongresszusban (European Jewish Congress – EJC) kifejtett tevékenységük révén. 

276122384_644489439964067_2044895453247695867_n.jpgJákov Dov Bleich rabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Ukrajna főrabbija a Mazsihisz székházában tett látogatása során elöljáróban összefoglaló képet adott Heisler Andrásnak arról, hogy Ukrajnában, s azon belül Kijevben miképpen segítik a bajba jutott hittestvéreinket. 

A beszélgetés második felében Jákov Dov Bleich rabbi méltatta a magyar zsidó közösség összefogását a rászorult ukrán zsidók megsegítésében, s köszönetet mondott minden magyar zsidónak és magyar zsidó szervezetnek azért, hogy az első perctől kezdve segítik az oroszok által lerohant országból menekülni kénytelen embereket. Ukrajna főrabbija külön kiemelte a Mazsihisz és partnereinek munkáját, mondván: nagy biztonságot jelent menekülő honfitársai számára, hogy mind a magyar-ukrán határon, mind a budapesti vasúti pályaudvarokon jelen van a Mazsihisz segítő csapata. 

Heisler András a találkozót úgy értékelte: a Mazsihisznek a szervezeten belül fontos erőt merítenie abból, hogy a Szövetség megítélése nemzetközi szinten rendkívül pozitív, amit a mostani látogatásával maga Jákov Dov Bleich is megerősített. Hozzátette: a  mostani válságos helyzetben nyújtott munka is annak a bizonyítéka, hogy a Mazsihisznek hinnie kell önmagában, hiszen képes nemzetközi szinten is elismerhető segítséget és támogatást nyújtani zsidók és nem zsidók számára a legnagyobb szükség idején.

Mint arról korábban beszámoltunk:  Jákov Dov Bleich az Európai Zsidó Kongresszus vezetőségi ülésén is méltatta a Mazsihisz tevékenységét.

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a JCC Budapest-Bálint Ház és az izraeli nagykövetség.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Pá, (cseppet sem) kedves maszk!
2022. Április 25. / 12:58

Pá, (cseppet sem) kedves maszk!

Koronavírus
Koronavírusos lett Naftali Bennett izraeli miniszterelnök

Kommentek