Ukrajna ortodox főrabbija a Mazsihisz elnökénél

2022. Március 23. / 19:16


Ukrajna ortodox főrabbija a Mazsihisz elnökénél

A Magyarországon tartózkodó  Jákov Dov Bleich rabbi, Ukrajna főrabbija tegnap látogatást tett Heisler Andrásnál, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökénél a Szövetség budapesti székházában. A főrabbi megköszönte a magyar zsidók, a magyar zsidó szervezetek, s azon belül a Mazsihisz segítségét az Ukrajnából menekült hittestéreink támogatásáért.

Jákov Dov Bleich rabbi és Heisler András már évek óta ismerik egymást, hiszen munkakapcsolatban vannak mind a Zsidó Világkongresszusban (World Jewish Congress – WJC), mind az Európai Zsidó Kongresszusban (European Jewish Congress – EJC) kifejtett tevékenységük révén. 

276122384_644489439964067_2044895453247695867_n.jpgJákov Dov Bleich rabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke

Ukrajna főrabbija a Mazsihisz székházában tett látogatása során elöljáróban összefoglaló képet adott Heisler Andrásnak arról, hogy Ukrajnában, s azon belül Kijevben miképpen segítik a bajba jutott hittestvéreinket. 

A beszélgetés második felében Jákov Dov Bleich rabbi méltatta a magyar zsidó közösség összefogását a rászorult ukrán zsidók megsegítésében, s köszönetet mondott minden magyar zsidónak és magyar zsidó szervezetnek azért, hogy az első perctől kezdve segítik az oroszok által lerohant országból menekülni kénytelen embereket. Ukrajna főrabbija külön kiemelte a Mazsihisz és partnereinek munkáját, mondván: nagy biztonságot jelent menekülő honfitársai számára, hogy mind a magyar-ukrán határon, mind a budapesti vasúti pályaudvarokon jelen van a Mazsihisz segítő csapata. 

Heisler András a találkozót úgy értékelte: a Mazsihisznek a szervezeten belül fontos erőt merítenie abból, hogy a Szövetség megítélése nemzetközi szinten rendkívül pozitív, amit a mostani látogatásával maga Jákov Dov Bleich is megerősített. Hozzátette: a  mostani válságos helyzetben nyújtott munka is annak a bizonyítéka, hogy a Mazsihisznek hinnie kell önmagában, hiszen képes nemzetközi szinten is elismerhető segítséget és támogatást nyújtani zsidók és nem zsidók számára a legnagyobb szükség idején.

Mint arról korábban beszámoltunk:  Jákov Dov Bleich az Európai Zsidó Kongresszus vezetőségi ülésén is méltatta a Mazsihisz tevékenységét.

logó1.jpg

Az ukrajnai menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Committee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a JCC Budapest-Bálint Ház és az izraeli nagykövetség.


mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek