Új vallásközi beszélgetés-sorozatot indít a Mazsihisz: Isten a 21. században

2018. Október 03. / 11:27


Új vallásközi beszélgetés-sorozatot indít a Mazsihisz: Isten a 21. században

Zsidó-keresztény vegyesházasság, vallás és politikai hatalom, válás, családi krízisek, női szerepek, keresztény és zsidó szexuáletika, múltfeltárás, pártállami kollaboráció: őszinte vallási beszélgetések múltról és főleg jövőről, Istenről a 21. században a budapesti Goldmark teremben (Budapest VII., ker., Wesselényi u. 7.)


Az első alkalomra 2018 október 11-én, csütörtökön 17:00 órakor kerül sor, témája: Vegyesházasság, „vegyes” családok, gyerekkori vallási döntések: keresztelés, felnőtt keresztelés, körülmetélés, házasságkötés, betérések. A meghívottak: Dr. Várszegi Asztrik püspök, Szénási Jonathán Sándor református lelkipásztor, Darvas István főrabbi

Ismerik: két püspök és egy főrabbi beszélget a Goldmark-teremben, mi az?

Nem más, mint a Mazsihisz új, a mostani zsinagógai évben induló beszélgetéssorozata, amelynek hónapról-hónapra ismétlődő alkalmain keresztény és zsidó vallási vezetők vitatják meg a 21. századi vallásosság legfontosabb hitbeli és erkölcsi kérdéseit. A vallás ugyanis nem a múltunk tiszteletreméltó relikviája, nem múzeumi tárgy, hanem kortárs ajánlat arról, hogyan éljünk, mi az, ami igazán fontos nekünk, válasz a kérdésre, hogy miért vagyunk a világon.

Ezért fog a legaktuálisabb, legizgalmasabb kérdésekről beszélgetni és vitatkozni a Mazsihisz Goldmark-termében hónapról hónapra egy katolikus, egy protestáns és egy zsidó vallási vezető: a különböző vallású emberek közti „vegyesházasságokról”, a vallás és a politikai hatalom megfelelő távolságáról, a családi válságokról, válásról, családon belüli erőszakról, szexuáletikáról, a nők vallási szerepéről, a pártállami múlt bevallásáról és feldolgozásáról. Továbbá számos egyéb súlyos és érdekes kérdésről, minden olyan problémáról, amely így vagy úgy mindannyiunkat érint és mindannyiunkra tartozik.

Ezért is várjuk Önöket, kivétel nélkül mindenkit, hogy beszélgessenek velünk minden hónapban: hisszük, hogy az igazság csak a beszélgetésben mutatkozhat meg és csak Önökkel együtt, közösen ismerhetjük fel.

Indul a nagy vallásközi beszélgetés, ne viselkedjenek illedelmesen, szóljanak bele.

Jövünk, jöjjenek Önök is!

A sorozat témái és további időpontjai

2018. november 8. csütörtök, 17:00 óra
A trón és az oltár: politikai hatalom és vallás együttműködése, konfliktusa. Jobb vagy baloldali az egyházi tanítás

2018. december 5. szerda, 17:00 óra
Nők vallási szerepe, papszentelés, minján, cölibátus

2019. január 17. csütörtök, 17:00 óra
Válás, családi krízisek, családon belüli erőszak. Zsidó és keresztény család. Elváltak, meddők, magányosak, melegek, árvák

2019. február 13. szerda, 17:00 óra
Mélyszegénység, roma integráció

2019. március 13. szerda, 17:00 óra

Ki „üdvözül”: a nem zsidókról és nem keresztényekről alkotott kép a zsidóságban és a kereszténység különböző ágazataiban, felekezeteiben

2019. április 11. csütörtök, 17:00 óra
Magyar keresztény és zsidó múlt: kollaboráció, múltfeltárás, Horthy-korszak, Kádár-korszak

2019. május 15. szerda, 17:00 óra

Isten és a szenvedés: háború, járvány, népirtás, éhínség, miért hagyja mindezt Isten? Isten és a halál. Van vigasz a szeretteit elveszítőnek, a haldoklónak?

2019. június 6. csütörtök, 17:00 óra
Mit szabad és mit nem? Keresztény és zsidó szexuáletika

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Madonna csakazértis fellép Izraelben
2019. Május 14. / 14:56

Madonna csakazértis fellép Izraelben

Izrael
Otthon lenni végre: Boldog születésnapot, Izrael

Kommentek