Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc

2023. Március 13. / 14:33


Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc

Pár éve, amikor Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki hitközségeket meglátogató útja során a Miskolci Zsidó Hitközségnél járt, a helyiek azt kérték tőle: ígérjen valamit. Nem szoktam vaktában ígérgetni, válaszolta az elnök, de a miskolciak ragaszkodtak hozzá, hogy ez esetben tegyen kivételt. Jó, akkor megígérem, hogy szerzek nektek egy új Tóra-tekercset, válaszolta Heisler András. Az ígéret múlt héten (mondhatni, szinte az utolsó pillanatban): teljesült. 

Múlt héten új Tóra-tekerccsel gazdagodott a Miskolci Zsidó Hitközség, ahová a szent szöveget Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke vitte el. Hogy miért éppen ő? Mert hajdan megígérte, s elnöksége utolsó hónapjaiban szerencsére sikerült megtartania a szavát.

Aki ismeri Heisler Andrást, az tudja, hogy nem szokott vaktában ígérgetni. Úgy látszik, pár éve Miskolcon mégis ezt tette, mert amikor vidéki körútja során útba ejtette a borsodi megyeszékhelyet is, a helyiek unszolására, miszerint ígérjen valamit, hirtelenjében azt válaszolta:
–  Jó, akkor megígérem, hogy szerzek nektek egy új Tóra-tekercset.

Pedig amikor ez a mondatot kimondta, még fogalma sem volt róla, hogy az ígéretét miképpen teljesíti. A saját renoméja megőrzésére és a miskolciak szerencséjére azonban az ígéret a múlt héten teljesült: Heisler András egy Tóra-tekerccsel utazott Miskolcra, amelyet át is adott a helyi főrabbinak, Markovics Zsoltnak és az ő révén a Miskolci Zsidó Hitközségnek. 

Mint Heisler András honlapunk érdeklődésére elmondta: elnöksége utolsó hónapjait éli, számára tehát becsületbeli ügy volt, hogy még az elnöki ciklusa befejezése előtt teljesíthesse a korábban szinte teljesen megalapozatlan ígéretét – amiről egyébként hozzátette: egyáltalán nem jellemző rá, hogy vaktában szokott ígérgetni.  Ám a megígért Tóra-tekercset most végre elhelyezhették az azt megillető helyen, a felek pedig abban a tudatban váltak el, hogy igaz kéréseink bizony meghallgatásra találnak az Örökkévalónál... Főleg abban az esetben, ha ilyen komoly jelentőségű ügyről van szó, mint egy Tóra-tekercs beszerzése. 

(Címlapkép: Markovics Zsolt miskolci főrabbi az új Tóra-tekerccsel, mögötte Heisler András. Fotó: Miskolci Zsidó Hitközség)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek