Sétál a Budapest – Sétafesztivált szervez a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

2018. Október 10. / 14:55


Sétál a Budapest – Sétafesztivált szervez a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

Első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a fővárosban október 12. és 14. között a Sétafesztivál – Sétál a Budapest című rendezvényt, ahol különféle tematikákra épülő, nappali és esti túrákra várják az érdeklődőket. A részvétel az összes kapcsolódó eseményen ingyenes, a fesztivált a Fővárosi Önkormányzat is támogatja.


Sétál a Budapest – ezzel a mottóval indul útjára az első Sétafesztivál számtalan útvonalat bejárva mutatja meg az érdeklődőknek a főváros rejtett, ám mégis nap mint nap a szemünk elé táruló kincseit, a múlt értékes lenyomatait. A tematikus városjárások nemcsak nappal, de este is zajlanak majd. Több csoportot indítanak kifejezetten iskolásoknak is, hogy a diákok így egészíthessék ki valós élményekkel az órán tanultakat.

A Sétafesztivál – Sétál a Budapest házigazdája és szervezője az idén 30 éves Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, amely évekkel ezelőtt elsőként szervezett tematikus sétákat az akkoriban még felfedezetlen pesti zsidónegyed értékeinek, múltjának, megmentésre váró épületeinek bemutatására. A sétákra épülő programok sikere nyomán, illetve személyes élményéből fakadóan az egyesület ügyvezetője kezdeményezte az őszi rendezvényt.

„A fesztivál ötletét egy barátom felvetése ihlette, aki megkérdezte, amikor Budapesten sétálok, lefelé vagy felfelé nézek-e. Rájöttem, hogy bizony lefelé, ezért onnantól kezdve tudatosan kezdtem el figyelni a körülöttem lévő nyüzsgő várost, az épületeket, tereket, utánajártam néhány különlegességnek, és arra jutottam, hogy ezt az élményt másokkal is meg kell osztani.” – mesélte Takáts Annamária, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője.

A Sétafesztivál – Sétál a Budapest programjai között találhatók zsidó kulturális örökséget bemutató túrák is, ugyanakkor rengeteg más témakör alapján is fel lehet fedezni a fővárost. Többek között családi, irodalmi, kávéházas séta is indul. A „Séta a lyukas zászló nyomában” pedig a közelgő október 23-ai nemzeti ünnepre emlékezik. A túrákhoz csatlakozók ellátogathatnak többek közt az egykori Köztársaság téri pártházhoz, a Mágnásfertály palotáihoz, vagy a Kazinczy utcai mikvéhez. A Sétafesztiválhoz több, városi sétára specializálódott idegenvezető cég is csatlakozott, a csoportokat sok esetben szakértők és múzeumpedagógusok kísérik majd.

A hagyományteremtő jelleggel megrendezett fesztivál nyitórendezvényén, október 12én a K11 Művészeti és Kulturális Központban koncertet ad a Cabaret Medrano. A záróeseményen a látogatók véleménye alapján díjazzák a legjobb sétáltatókat és sétaútvonalakat.

A sétákon való részvétel regisztrációhoz kötött. További információ, a séták pontos programja és időpontjai ide kattintva tekinthetők meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek