Schweitzer-emlékülés: „Hadd dicsérem a kegyes férfit!"

2022. Október 13. / 20:59


Schweitzer-emlékülés: „Hadd dicsérem a kegyes férfit!"

Dr. Schweitzer József országos főrabbi születésének 100. évfordulója alkalmából emlékülést rendeztek ma a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Magyar Hebraisztikai Társaság szervezésében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az emlékbeszédek és előadások után a tanácskozás keretében adták át az idei Schweitzer-díjat és mutatták be a „Hadd dicsérem a kegyes férfit!" című, erre a centenáriumra készült tanulmánykötetet is.

Ünnepélyes keretek között, emléküléssel tisztelegtek ma családtagjai, tanítványai, tisztelői és barátai a 100 évvel ezelőtt született dr. Schweitzer József országos főrabbi, egyetemi tanár és rektor, Széchenyi-díjas tudós előtt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Az emlékbeszédek és előadások után Schweitzer József gyermekei, Schweitzer Judit és Schweitzer Gábor adták át a 2017-ben alapított Schweitzer-díjat, amelyet idén a kuratórium – a családdal egyetértésben – megosztva ítélt oda Jakab Rékának és Kákonyi Annának a Táguló és szűkülő terek – A veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténete című közös munkájukért, amely 2020-ban jelent meg a Veszprémi Zsidó Hitközség kiadásában. A díjazottakat és a művet Komoróczy Géza professzor méltatta. (A kötetről szóló, 2020-ban megjelent ismertetőnket itt olvashatják.)

Ugyancsak az emlékülés keretében mutatták be a Hadd dicsérem a kegyes férfit! – Tanulmánykötet Schweitzer József születésének centenáriumán című művet, amelyet Koltai Kornélia és Zsellengér József szerkesztett, s amelyet a Schweitzer József által alapított Magyar Hebraisztikai Társaság adott ki a L'Harmattan Kiadóval közösen. 

Az emlékülésen elhangzottakról holnap számolunk be részletesebben.

(Címlapkép: a Schweitzer-emlékdíj díjazottjai és átadói. Balról jobbra: Kákonyi Anna, Jakab Réka, Schweitzer Gábor és Schweitzer Judit. Fotó: Mazsihisz/P.T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek