Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

2023. Március 21. / 11:24


Rendkívüli adomány: az ERDA digitalizálta a salgótarjáni zsidó temető adatait

Dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke először csak abban állapodott meg Csáki Györggyel, a budapesti ERDA Geodéziai Térinformatikai Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy a cég munkatársai – digitális arhiválás céljából – lefotózzák a salgótarjáni zsidó temetőben lévő sírköveket. Ám a kft. rendkívüli meglepetéssel szolgált: önkéntes munkában, adományként az ERDA elkészítette a temető ortofotó térképét, 3D modelljét és a sírhelyek digitális nyilvántartási rendszerét. 

– Azt hiszem, ezt az esetet bátran nevezhetem nemhogy meglepetésnek, de csodának is, hiszen ilyen hihetetlenül humánus segítségre nem is számítottam – nyilatkozta honlapunknak dr. Tóth Andrea, a Salgótarjáni Zsidó Hitközség elnöke, a BZSH fenntartásában működő Scheiber-iskola tanára.

Mint kifejtette: múlt év novemberében vette föl a kapcsolatot Csáki Györggyel, a térinformatikai, fotogrammetriai szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkozó ERDA Kft. ügyvezető igazgatójával, hogy árajánlatot kérjen a salgótarjáni zsidó temető nyilvántartási rendszerének elkészítésére. 

A beszélgetések alkalmával az ügyvezető igazgató megismerhette a hitközségi elnöknek a helyi közösség érdekében végzett, közel kétéves önkéntes elnöki munkáját, megvalósult projektjeit és a jövőbeni terveit is.

starján.jpgA salgótarjáni zsidó temető felülnézetből. Részlet az ERDA által készített adatbázisból

Ki tudja, talán ennek tudható be, hogy az ERDA Kft. munkatársai nemcsak lefotózták a temetőben lévő sírköveket, de az anyaghoz óriási meglepetés is járt. Mint dr. Tóth Andrea fogalmazott: az ERDA – adományként – elkészítette a salgótarjáni temető ortofotó térképét, 3D modelljét, s ezek alapján a sírkövek digitális nyilvántartás rendszerét is, amely okostelefonról elérhető. Ez azt jelenti, hogy aki felkeresi a temetőt, a cég által készített rendszer révén név alapján a lehető leggyorsabban megtalálja bárkinek a sírját. 

Az adatbázis ezen az oldalon érhető el.

A térinformatikai, fotogrammetriai szolgáltatással és fejlesztéssel foglalkozó ERDA Geodéziai Térinformatikai  Kft. az elmúlt tizenöt évben országszerte több temető – többek között a debreceni zsidó temető – komplett térinformatikai feldolgozását készítette el. Nagy köszönet azért a karitatív tevékenységért, amit a cég a salgótarjáni zsidó közösség érdekében az elhunytak emlékének méltó megőrzéséért tett!


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek