Prima Primissima közönségdíjas a Budapest Klezmer Band

2015. December 05. / 21:17


Prima Primissima közönségdíjas a Budapest Klezmer Band

A boldogság az, amikor a közönség szeret


Pénteken adták át az idei Prima Primissa Díjakat a Művészetek Palotájában, a közönségdíjat a Budapest Klezmer Band vehette át a díjátadó gálán.


Azok a dolgok, melyekről Munkácson csak álmodoztam, valóra váltak – fogalmazott egy korábbi interjúban Jávori Ferenc (Fegya) az idén 25 éves Budapest Klezmer Band vezetője, a zenekar alapító tagja. A Kárpátaljáról átmenekített jiddis folklór a magyar kultúra szerves része a Budapest Klezmer Bandnak is köszönhetően soha nem merül feledésbe.

A zenekar tagjai: Barbinek Gábor. Máthé László, Végh Balázs, Jávori Ferenc, Gazda Bence, Kohán István

Szívből gratulálunk a Budapest Klezmer Bandnek!

A Budapest Klezmer Band 1990 óta működik és a tradicionális zsidó zenét szólaltatja meg. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. 25 éves pályafutásuk során bejárták szinte az egész Földet és a világ számos ismert koncerthelyein léptek már fel. Az együttesnek köszönhetően a klezmer zene részese lett a magyar kultúrának. A Liszt Ferenc Kamarazenekar felkérésére a Budapest Klezmer Band alapítója egy olyan művet komponált, amelyben a két együttes együtt játszhat. Ez a Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában. A zenekar több sikeres színházi produkcióban is részt vett, többek között a Purim vagy a sorsvetés című műben (a Győri Balettel), a Hegedűs a háztetőn produkcióban (korábban a Madách Színházzal, most a veszprémi Pannon Várszínházzal), a Menyasszonytánc című darabban (az Operett Színházzal), valamint a Getto című darabban (a Pécsi Nemzeti Színházzal). 2000-ben az MTA Pro Kultúra Alapítványának kuratóriuma Kodály Zoltán Közművelődési díjat adományozott a Budapest Klezmer Bandnek; emellett az együttes 2003-ban Artisjus-díjat, 2004-ben eMeRTon Díjat kapott. Jávori Ferenc "Fegya" zeneszerzőt, előadóművészt, érdemes művészt, a Budapest Klezmer Band alapító zenekarvezetőjét 2014-ben Kossuth-díjban részesítették.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek