Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

2022. November 23. / 19:24


Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése –  Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

A több éves múltra visszatekintő Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) összetétele idén nyáron újult meg, a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki meghívására a testület munkájában idén júliustól részt vesz Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is. 

Auschwitz.jpgA Mazsihisz elnöke ma Auschwitzban

Mint Heisler András a helyszínről honlapunkat tájékoztatta: a tanács tagjai ma gyűltek össze az egykori Auschwitz-Birkenau láger területén, ahol megtekintették a leendő új látogatóközpont épületét, majd a barakkoknál folyó munkálatokat. A központ átadását 2024 végére tervezik. 

Hozzátette: Lengyelország kiemelkedő fontosságúnak tekinti az Auschwitz-emlékezetet és a jövő generációinak felvilágosítását, oktatását a sokmilliós áldozatot követelő, példátlan gonosztettről, a Nemzetközi Auschwitz Tanács pedig partner ebben, hiszen tagjai elkötelezettek a vészkorszak és az ahhoz vezető folyamatok hiteles történelmi bemutatása iránt.  

a1.jpg

Az épülő központ bejárása után a tanács ülést tartott, amelyen jelen volt a lengyel kulturális miniszter, aki a kormány támogatásáról biztosította a jelenlévőket. A testület részéről elhangzott az a javaslat, miszerint jó lenne, ha az auschwitzi múzeum professzionális munkatársai segítenék szakmailag a kisebb lágerek területén működő múzeumok és emlékezethelyek munkáját.

Heisler András beszámolt az ülésen arról a kutatásról, amely szerint egy Magyarországon elvégzett, reprezentatív felmérés adatai szerint a megkérdezett állampolgárok 15-20 százaléka tagadja a holokausztot, vagy a zsidó közösség által propagált túlzásának tartja, sőt, sokan nem hisznek a gázkamrák létezésében sem. A társadalom hiteles tájékoztatása érdekében a Mazsihisz elnöke együttműködést kért a lengyel partnerektől. 

A tanácskozás csütörtökön Krakkóban folytatódik.

A lengyel kormányfő idén nyáron a Nemzetközi Auschwitz Tanács új elnökévé Grzegorz Berendt  történész professzort, a Gdański Egyetem docensét, a lengyel-zsidó kapcsolatok szakértőjét, a gdański II. világháborús múzeum igazgatóját nevezte ki. A testület két alelnöke Dani Dayan, a Jad Vasem intézet vezetője és Albert Stankowski  történész lett, s helyett kapott benne három egykori auschwitzi fogoly is: Ada Willenberg, Marian Turski  és Stanisław Zalewski


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek