Nyíregyházi Zsidó Hitközség: Fontos beruházások a temetőben

2023. Február 03. / 10:07


Nyíregyházi Zsidó Hitközség: Fontos beruházások a temetőben

Fényes György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség alelnöke tájékoztatást adott a közelmúltban már megvalósult és a közeljövőben várható felújítási, beruházási munkálatokról – írja a Sófár című hitközségi lap. A temetőben végzett csapadékvíz-elvezetési munkálatok költségét 80 százalékban a Mazsihisz finanszírozta. A Sófár legújabb, februári számát hamarosan szemlézzük honlapunkon.

Amint az Kertész Gábor szerkesztő összeállításában a Sófárban olvasható: Fényes György, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség alelnöke többek között beszámolt arról, hogy megoldódott a zsidó temetőben a ravatalozó környékének csapadékvíz elvezetése. 

A Kótaji úti temetőben még a 19. században épült a ravatalozó, amelyhez a 2000-es évek elején építettek hozzá egy zárt tetőzetű, modern építményt, de ezáltal többszörösére nőtt az építmények tetőzetéről lezúduló csapadék mennyisége. A korábbi  csapadékvíz-szikkasztó eliszaposodott, a régi ravatalozó környékén olykor tószerű víztömeg keletkezett, áztatva az épület falát és alapját is. A károk megelőzése érdekében a közelmúltban a ravatalozótól kellő távolságra 4 ezer liter térfogatú tartályt helyeztek el a talajfelszín alá. Megtörtént a tesztelése is, a nagy mennyiségű esővizet tökéletesen tudta kezelni. A beruházás költségéhez 80 százalékban A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) járult hozzá.

Ugyancsak a temetővel kapcsolatos hír az összeállításban, hogy az elmúlt évben nyolc nagy méretű síremléket kellett felújítani, mert az alapozásuk károsodása miatt veszélyes mértékben megdőltek. Az életvédelem és a fizikai pusztulás a rekonstrukciót feltétlen indokolta, a kivitelezés költsége a hitközséget terhelte.

(Forrás: Sófár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek