Nemzetközi Wallenberg-vetélkedő: élen az óbudai Arpád Gimnázium csapata

2023. Május 02. / 18:10


Nemzetközi Wallenberg-vetélkedő: élen az óbudai Arpád Gimnázium csapata

Wallenberg nyomán címmel rendezték meg a hazai és határon túli középiskolások vetélkedőjének döntőjét a napokban a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának Goldmark termében. A vetélkedő célja, hogy a történelem egyedülálló tragédiájának, a vészkorszaknak a tényei a jövő generációi előtt ismertek legyenek, s a holokauszt egyre inkább a magyar nemzeti emlékezet részévé váljon, hiszen a soá nem „zsidó belügy”, hanem az egész magyar társadalom közös traumája.

– A Wallanberg-vetélkedő révén a fiatalok megismerik a magyarországi zsidó és nem zsidó együttélés formáit, a holokauszthoz vezető utat, az ártatlanul meghurcolt és meggyilkolt magyar zsidó állampolgárok szenvedéseinek történetét és az embermentők szerepét a vészkorszakban – nyilatkozta honlapunknak Répás Péter, a Magyarországi Zsidó Hiktözségek Szövetsége (Mazsihisz) Zsidó Közösségi Szolgálatának igazgatója.

Mint részletezte: a három-három főből álló, hazai és határon túli középiskolai csapatok először  regionális vetélkedőkön mérték össze tudásukat, s e versenyek győztesei vettek részt a Síp utcai székházban megrendezett döntőben. A megmérettetésen összesen tizenkét csapat versenyzett, ezek közül három a szerbiai Szabadkáról érkezett.

IMG_20230427_101616.jpgHeisler András: „Tiétek a jövő, nektek kell úgy alakítanotok, hogy a múlt szörnyűségei újra ne következhessenek be"

A résztvevőket Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszöntötte, aki azt mondta: nagyon fontos, hogy a tizenévesek megismerjék a történelmet, mert ezáltal lesznek képesek arra, hogy aktívan fellépjenek a napjainkban is jelenben lévő antiszemitizmus és rasszizmus ellen. 

„Tiétek a jövő, nektek kell úgy alakítanotok, hogy a múlt szörnyűségei újra ne következhessenek be” – hangsúlyozta az elnök. 

A versenyt az óbudai Arpád Gimnázium csapata nyerte 59 ponttal a maximálisan megszerezhető 62 pontból (a felkészítő tanár Szalay Katalin volt). Második lett a nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium és Ált. Iskola 58 ponttal (felkészítő tanár: Gulyás Csaba). Harmadik helyen a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium csapata végzett 57 ponttal (felkészítő tanáruk Mészáros Márta volt). 

A vetélkedő a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Svéd Királyság budapesti nagykövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Élet Menete Alapítvány támogatásával valósult meg. A szervezésben közreműködött a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Többcélú Szakképző Intézménye. 

A fiatal versenyzőket dr. Frölich Róbert országos főrabbi kalauzolta végig a Dohány zsinagógában, bemutatva az impozáns épületet, a keresztény-zsidó együttélés kapcsán megemlítve azt is, hogy a templomot katolikus építész tervezte. A főrabbi ezek után a temetőkertben, az Emánuel-emlékfánál, és az embermentők emlékhelyénél beszélt a vészkorszak rettenetéről. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek