Megbecsült professzor lett az elűzött magyar zsidók leszármazottja

2018. Október 12. / 10:01


Megbecsült professzor lett az elűzött magyar zsidók leszármazottja

A Le Monde című francia világlap méltó és szép cikkben búcsúztatta el a napokban 84 éves korában elhunyt Alain Ducellier francia történészprofesszort. A Bizánci Birodalom és a kora középkori Közel-Kelet egyik legnevesebb, nemzetközi hírű kutatója részben magyar zsidó származású volt: apai felmenői a 19. század végi magyarországi pogromok miatt menekültek Nyugatra.


Az 1934-ben Franciaországban született Alain Ducellier a gyermekkorát Rosny-sous-Boi-ban töltötte, ahol eleinte még zenésznek készült, hegedült, és kamaraműveket komponált. Hamarosan azonban családi gyökerei felé fordult, szenvedélyesen érdeklődni kezdett Kelet- és Közép-Európa, valamint a balkáni nyelvek iránt.

Az egyetemen már Paul Lemerle bizantinista tanítványa, nála írja a középkori Albániáról szóló szakdolgozatát is, majd hosszú pályája során több mint negyven kötetet publikál a kora középkori Közel-Keletről, a bizánci korról, a kereszténység és az iszlám kora középkori kapcsolatáról.

1963-ban jelenik meg a korszakkal foglalkozók számára ma már klasszikus alapműnek számító munkája Les Byzantins (A bizánciak) címmel. Alain Ducellier szerkesztésében 1978-ban jött ki a nyomdából a Le Proche-Orient médiéval. Des Barbares aux Ottomans (A középkori Közel-Kelet. A barbároktól az oszmánokig) című munka, majd a Le Moyen Áge en Orient, Byzance et l’Islam (A középkor Keleten, Bizánc és az iszlám) című mű.

Alain Ducellier a toulousi egyetem professzor emeritusaként ment nyugdíjba 2003-ban, és a napokban ugyanott érte a halál.

A Le Monde cikke alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek