Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

2023. Március 21. / 10:46


Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

Az enyhe, tavaszias időjárás lehetővé tette, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával és koordinálásával a tavalyi évhez hasonlóan újra megkezdődjön zsidó temetőink megtisztítása, karbantartása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője tájékoztatása alapján mutatunk be néhány helyszínt, ahol az elmúlt hetekben fontos munkák zajlottak. 

– A Pest vármegyei Pécel zsidó temetőjében összesen 169 darab megdőlt, ledőlt sírkövet állítottak helyre, ezek közül 11 darab nagyméretű obeliszk volt, felújították továbbá a helyi mártíremlékművet is – mondta honlapunknak Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportjának vezetője. 

Pécel (3)-horz.jpgHelyreállított sírkövek a péceli zsidó temetőben

Mint elmondta: annak érdekében, hogy a Müller Zoltán-Finta Imre páros minőségi sírkőhelyreállítási munkát végezhessen, előzetesen Fehér Zsolt és csapata tuskózott, gyökértelenített a területen. 

A mártíremlékművel kapcsolatban – amely Müller Zoltán mester keze munkáját dicséri – a csoportvezető kifejtette: a felújítás során megtisztították a műkő-részeket, kicserélték az írótáblát 2 cm-es impala gránitlappal ragasztva, befúrták és rögzítették a rozettákat, s megtisztították a lábazatot is. Az emlékmű felső részét ugyancsak 2 cm-es impala gránitlapokkal fedték le, a Dávid csillagot egy újra cserélték, az áldozatok nevét újravésték az összes szöveggel együtt. Tamás Péter hozzátette: a Mazsihisz által finanszírozott péceli munkálatok összértéke mintegy 3,6 millió forint volt. 

üllő1-horz2.jpgAz üllői létesítmény a munka előtt és után

A csoportvezető tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben rendberakták a Pest vármegyei üllői és dunaharaszti, valamint a Komárom-Esztergom vármegyei lábatlani zsidó temetőt is. A munkálatok és munkamegrendelések természetesen folyamatosan zajlanak számos más zsidó temetőben is.

Dunaharaszti (1)-horz.jpgMunkálatok Dunaharaszti zsidó temetőjében

Minden dolgozónak és önkéntes segítőnek köszönjük a munkát!

(Címlapkép: a szépen megtisztított lábatlani temető)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek