Már a komáromi zsinagóga is bejárható virtuálisan a Mazsihisz honlapján

2023. Január 23. / 19:00


Már a komáromi zsinagóga is bejárható virtuálisan a Mazsihisz honlapján

Egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában jelentette be a Mazsihisz vezetése, hogy a honlapunkon lérehozott Tudástár aloldalon digitálisan is elérhetővé tesszük zsidó kincseinket. Az adománygyűjtő felület, a zsidó tudástár, számos pedagógiai segédlet mellett három dimenzióban bejárható zsinagógákat ajánlottunk olvasóinknak, s örömmel jelentjük be, hogy immár a komáromi zsinagógában is tehetünk egy virtuális sétát.

A Komáromi Zsidó Hitközség közel 215 éve színtere a településen és a régióban élő zsidó vallású polgárok közösségi-, hit- és kulturális életének. A holokauszt előtt több mint 2 ezer tagot számláló, mára jócskán megfogyatkozott gyülekezet 2001-ben indította útjára CHALON-ABLAK programját, melynek keretében szélesre tárta kapuit a Dél-Szlovákiában és Nyugat-Magyarországon élő hittestvéreink előtt – olvasható a komáromi Menház honlapján.

Mint írják, 1863-ban fejezték be a Király püspök és a Hajnal (ma Štúr) utcák kereszteződésében álló neológ Nagytemplom építését. A zsinagóga a holokausztig működött. 1950-ben a megmaradt kis közösség eladta, templomjellege megszűnt, raktárként használták, ma szépen felújítva egy sportközpont található benne.

A századfordulón Krausz Mór rabbi vette át a vallási élet irányítását. Felépült az ortodox Nagytemplom, története a neológ zsinagógáéhoz hasonló: 1955-ben adta el a hitközség vezetősége, majdnem 40 évig állt üresen, jelenleg felújítva a városi Idősek otthonának része, az egykori zsinagógára egy hatágú csillagot ábrázoló ablak hívja fel az arra járók figyelmét.

Ezzel összesen nyolcra nőtt a virtuálisan bejárható zsinagógák száma, ezek a következők: a szegedi Új-zsinagóga, a soproni Ó-zsinagóga, a budapesti Hősök temploma, a makói ortodox zsinagóga, a nagykanizsai neológ zsinagóga, a miskolci zsinagóga, a pápai zsinagóga, s végül a komáromi zsinagóga.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek